Lajme nga Bota

Çfarë është Nord Stream 2 dhe si lidhet me krizën Rusi-Ukrainë? 

Çfarë është Nord Stream 2 dhe si lidhet me krizën
Mes tensioneve mes Rusisë dhe Ukrainës, presioni mbi Gjermaninë po rritet për të ndaluar projektin e gazsjellësit Nord Stream 2.

Është vetëm një nga sanksionet ekonomike që mund të zbatohen në rast se Rusia pushton fqinjin e saj.

Në ditët e fundit, Berlini e ka bërë të qartë se në rast të ndonjë agresioni do të diskutohen të gjitha opsionet, përfshirë gazsjellësin.

Dhe pas një periudhe të gjatë kufizimi, kancelari gjerman Olaf Scholz ka ndjekur këtë linjë dhe ka përshkallëzuar opinionin e tij. Ashtu si ministrja e jashtme Annalena Baerbock, ai tani kërcënon Rusinë me "kosto të lartë" nëse pushton Ukrainën.

Çfarë është Nord Stream 2?

Nord Stream 2 është projekti që synon t'i mundësojë Gjermanisë të veprojë në mënyrë më të pavarur në tregun e energjisë në Evropë.

Edhe pse tubacioni i gazit natyror ndërmjet Rusisë dhe Gjermanisë është përfunduar zyrtarisht, ai ende nuk është funksional.

Nord Stream 2 shkon paralelisht me projektin Nord Stream 1, i cili ka qenë në funksion që nga viti 2011 në fund të Detit Baltik. Tubacioni shtrihet për rreth 1230 km dhe lidh Ust-Luga në Rusi me Greifsëald në Gjermaninë verilindore.

Ndërtimi filloi në maj 2018 dhe përfundoi më 10 shtator 2021, një vit e gjysmë prapa afatit.

Pronari i gazsjellësit është gjigandi shtetëror rus i energjisë Gazprom, i cili merr përsipër gjysmën e kostove të projektit prej 9.5 miliardë eurosh.

Kostot e mbetura u financuan nga një konsorcium evropian i kompanive duke përfshirë OMV (Austri), Ëintershall Dea (Gjermani), Engie (Francë), Uniper (Gjermani) dhe Shell (MB).

Tubat supozohet të japin 55 miliardë metra kub gaz çdo vit -- por projekti ka ende nevojë për certifikim nga autoritetet gjermane përpara se të fillojë dërgimin e gazit.

Kush e mbështet tubacionin?

Është e qartë se Rusia dhe Gjermania të dyja mbështesin projektin, por në Berlin, veçanërisht në sfondin e qeverisë së sapoformuar të përbërë nga tre parti të ndryshme, ka pasur vazhdimisht pikëpamje të ndryshme nëse dhe kur duhet të nisë Nord Stream 2. Të Gjelbrit, për shembull, e refuzojnë projektin për arsye gjeostrategjike dhe të politikës klimatike. FDP liberale sheh nevojën për veprim.

Në parim, Gjermania mbështetet në gazin rus, që konsiderohet si lëndë djegëse tranzicioni në tranzicionin e gjelbër. Tubacioni do të ishte një mënyrë relativisht e lirë për të marrë lëndën e parë dhe për të mbuluar nevojat e vendit për energji.

Moska do të përfitonte nga kjo, pasi mund të shesë gazin e saj, gjë që do të sillte kthime financiare. Rreth 55 miliardë metra kub gaz do të dërgohen çdo vit nga Rusia në Gjermani përmes Detit Baltik. Sipas kompanisë operuese, kjo mund të furnizojë 26 milionë familje.

Pamje nga Brukseli

Brukseli nuk e mbështet Nord Stream 2. Në një deklaratë të qershorit 2017, thuhet se Nord Stream 2 nuk kontribuon në qëllimet dhe objektivat e Unionit të Energjisë për hapjen e burimeve, rrugëve dhe furnizuesve të rinj të furnizimit.

Aktualisht ekzistojnë infrastruktura të transportit të gazit që funksionojnë mirë dhe sigurojnë furnizimin me energji në Evropë. Megjithatë, rrugët ekzistuese të transportit - veçanërisht përmes Ukrainës - mund të rrezikohen potencialisht nga ndërtimi i Nord Stream 2.

Gjeopolitikisht e diskutueshme

BE nuk është e vetmja që kritikon projektin.

SHBA gjithashtu nuk dëshiron që tubacioni të bëhet funksional. Në kuadër të sanksioneve të vendosura ndaj Rusisë në vitin 2020, ndërtimi u ndal për gati një vit.

Dhe Uashingtoni ka frikë se Rusia mund të përdorë furnizimet me gaz si një armë politike.

Në nëntor 2018, ish-ambasadori i SHBA-së në BE Gordon Sondland paralajmëroi se "varësia nga gazi rus për Evropën është gjeopolitikisht i gabuar".