Lajme nga Bota

Debati që lindi pas titullit të Washington Post për divorcin famoz të Melinda dhe Bill Gates

Debati që lindi pas titullit të Washington Post për divorcin

Nuk ndodh rrallë që të lexojmë për ndarjet e të famshmëve dhe këtë javë po flitet vetëm për divorcin e Bill dhe Melinda Gates. Një vëmendje e shtuar nga fakti se Bill Gates është një prej njerëzve më të pasur në botë. Disa kanë kureshtjen të dinë si do e ndajnë pasurinë e të tjerë me humor thonë se një tjetër burrë kalon në statusin beqar: Dhe jo njeri dosido.

Megjithatë, një temë e përsëritur që shfaqet gjithmonë kur një çift i famshëm ndahet pas një kohe të gjatë, është etiketimi i divorcit si një maresë e dështuar!

‘Nëse Bill dhe Melinda Gates nuk mundën që martesa e tyre të funksionojë, a mund të ketë shpresë për ne të tjerët? Ky është titulli i artikullit të publikuar në Washington Post që ka ngjallur diskutime.

A do të thotë se fundi i martesës së tyre pas 27 vitesh, ndodhi për shkak të dështimit për ta mbajtur atë në funksion? Pse e përdorim gjithmonë fjalën dështim kur një martesë mbaron?

Nëse i referohemi statistikave, në Britani ndarjet sa vijnë e rriten. Numri i çifteve që divorcohen u rrit me gati një të pestën në 2019-ën në nivelin më të lartë në pesë vjet.

Ekspertët thonë që bllokimi dhe presionet për shkak të pandemisë do të çojnë në një rritje të mëtejshme të divorceve për vitin që kemi nisur.

Por kjo nuk do të thotë që ne jemi duke u përkeqësuar kolektivisht në aspektin e martesës.

Kjo mund të jetë një simptomë e ndryshimit të prirjeve kulturore, më shumë mundësi për gratë për të mbijetuar pa martesë, dhe qasje më të mirë për të shpëtuar nga marrëdhëniet toksike.

Nëse gjyshërit tanë qëndruan bashkë për 70 vjet, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht që martesa e tyre ishte një sukses, mbase thjesht nuk kishinin mundësi të tjera. Fundi i një marrëdhënie nuk do të thotë se ishte një dështim, ose që ju keni dështuar.

Në fakt, largimi i vetes nga një martesë që nuk po funksionon më mund të ketë një ndikim pozitiv në shëndetin dhe mirëqenien e të gjithë familjes.

Duke iu përgjigjur titullit të Washington Post, shumë njerëz u ngutën të pyesnin pse njoftimi për divorc po cilësohej si një dështim, ose humbje e shpresës në konceptin e dashurisë afatgjatë.

Disa nga komentet në rrjet ishin:

-Njerëzit ndryshojnë, 27 vite janë shumë, por nuk mendoj se ka gjë të keqe në këtë mes.

-Ndoshta ne kemi pritshmëri se martesa funksionon? Ndoshta nuk është kështu, martesa mesa duket nuk funksionon gjithmonë.

-A mund të dështojë një njeri si Bill?

Ekspertja britanike e marrëdhënieve, Sally Baker thotë se një martesë e suksesshme ka të bëjë më tepër me 'vetë-aktualizimin' sesa thjesht të qëndruarit së bashku.

Ajo që synoni në një martesë është vetë-aktualizimi, pra aftësia për të qenë vetvetja, për të ndjerë potencialin dhe për të bërë zgjedhjet që dëshironi të bëni. Nëse nuk mund të arrish majat e vetë-aktualizimit në martesë, atëherë do të ishte më mirë të largohesh. Një pjesë e problemit është mënyra në të cilën ne i qasemi martesave nga një qëndrim kulturor dhe ligjor. Ekziston një kërkesë për të bërë dhe një arsye për të dhënë për divorcin. Kjo mund të shkaktojë ndjenja të fajit dhe dështimit.

Është e rëndësishme të dini se divorci është një proces taksimi dhe kullues mendor për të gjithë, jo vetëm për ata me miliarda dollarë. Pra, largimi nga një marrëdhënie afatgjatë nuk është gjithmonë një gjë e thjeshtë për t'u bërë dhe përfitimet nuk janë gjithmonë të menjëhershme. Sidoqoftë, është gjithashtu e mundur që të keni një divorc të suksesshëm.

Nuk ka asnjë arsye që ne të kufizohemi. Nëse fundi i një martese nuk është një dështim dhe qëllimi përfundimtar i martesës nuk është domosdoshmërisht të qëndrojmë së bashku pa marrë parasysh se çfarë, atëherë a ka ndonjë pikë që na bën të mendojmë që mos të martohemi fare?

Martesa në fakt plotëson nevojën e të pasurit dikë dhe për të ndarë me atë person shumë aspekte të jetës, për një periudhë specifike kohore që mund të jetë shtatë vjet, mund të jetë edhe 70 vjet. Për sa kohë që brenda asaj marrëdhënie nuk po humbni veten, duke bërë kompromis ose duke nënshtruar nevojat tuaja, atëherë ajo marrëdhënie mund të shihet si e suksesshme.

*Përkthyer nga Tiranapost.al.