Lajme nga Bota

A mundet Trump të bëjë një grusht shteti dhe të qëndrojë në detyrë për një mandat të dytë?

A mundet Trump të bëjë një grusht shteti dhe të

Presidenti Donald Trump refuzon të pranojë fitoren e Joe Biden, por ekspertët thonë se nuk ka asnjë rrugë kushtetuese që të mbetet në Shtëpinë e Bardhë.

Joe Biden fitoi zgjedhjet presidenciale, një fakt që Donald Trump dhe republikanët e tjerë nuk pranojnë ta pranojnë.

Ka shqetësime se presidenti dhe republikanët e tjerë do të bëjnë çdo përpjekje për të qëndruar në pushtet.

"Do të ketë një tranzicion për një administratë të dytë Trump," tha Mike Pompeo, sekretari i shtetit. William Barr, prokurori i përgjithshëm, ka autorizuar prokurorët federalë që të fillojnë të hetojnë parregullsitë zgjedhore, një veprim që e shtyu kreun e njësisë së krimeve zgjedhore të departamentit të drejtësisë të hiqte dorë nga pozicioni i tij dhe të kalonte në një rol tjetër. Trump gjithashtu pushoi nga puna Christopher Krebs, drejtorin e agjencisë federale që u zotua për besueshmërinë e zgjedhjeve të vitit 2020.

Megjithatë, përkundër të gjitha intrigave të Trump, është jashtëzakonisht e vështirë që ai të gjejë një mënyrë për të qëndruar në pushtet ose për të bërë një grusht shteti.

Këtu është një shpjegim pse: Trump refuzon të pranojë që Joe Biden fitoi zgjedhjet presidenciale. A ka ndonjë rrugë kushtetuese që ai të bëjë një grusht shteti dhe të qëndrojë në detyrë edhe për një mandat?

Jo, në të vërtetë. Kolegji elektoral mblidhet në 14 dhjetor për të hedhur votën e tij për president dhe pothuajse çdo shtet përdor votën popullore në të gjithë vendin për të caktuar zgjedhësit e tij. Biden parashikohet të fitojë shumë më tepër sesa 270 votat elektorale që i duhen për t'u bërë president. Fitorja e tij nuk varet nga një shtet dhe ai ndoshta ka epërsi të pakapërcyeshme në Michigan, Nevada, Wisconsin, Pennsylvania dhe Arizona.

Ekziston një teori ligjore e zgjatur, e hedhur nga republikanët para zgjedhjeve, që legjislaturat miqësore republikane në vende të tilla si Michigan, Wisconsin dhe Pennsylvania mund të injorojnë votën popullore në shtetet e tyre dhe të emërojnë zgjedhësit e tyre. Ligji federal lejon legjislaturat ta bëjnë këtë nëse shtetet kanë "dështuar të bëjnë një zgjedhje" deri në ditën kur kolegji elektoral mblidhet. Por nuk ka asnjë provë mashtrimi në ndonjë shtet dhe kufijtë komandues të Biden në këto vende e bëjnë të qartë se shtetet në fakt kanë bërë një zgjedhje.

"Nëse vendi vazhdon të ndjekë sundimin e ligjit, unë nuk shoh asnjë rrugë të arsyeshme kushtetuese që Trump të mbetet president dhe që të gjejë prova të reja të ndonjë dështimi masiv të sistemit zgjedhor në shumë shtete," tha një profesor i drejtësisë në Universitetin i Kalifornisë, Irvine, Richard Hasen, specialist për zgjedhjet.

*Artikulli i marrë nga The Guardian. Përkthyer dhe përshtatur për Tiranapost.al.