Lajme nga Bota

100 dollarë gjobë për shefat në Kaliforni që bezdisin punonjësit pas pune

100 dollarë gjobë për shefat në Kaliforni që bezdisin

Shefat në Kaliforni së shpejti mund të gjobiten nëse kontaktojnë punonjësit pas orarit të punës.

Projekt-ligji i ri është propozuar nga një politikan në San Francisko, Matt Haney dhe nëse do të miratohet do të bënte shtetin e tij të parin në SHBA që u jep punonjësve të drejtën ligjore për të injoruar thirrjet dhe emailet jo urgjente pasi të përfundojë dita e punës.

Nëse projektligji bëhet ligj, çdo punëdhënës që e shkel atë mund të përballet me një gjobë prej të paktën 100 dollarë.

Haney, një demokrat, thotë se ai u frymëzua nga ligji i ri i Australisë për “të drejtën për t’u shkëputur” , i cili do të zbatohet më vonë këtë vit.

Të paktën 10 vende të tjera, përfshirë Francën, Kanadanë dhe Portugalinë, kanë ligje që mbështesin “të drejtën e punonjësve për t’u shkëputur nga puna”.

New York City shqyrtoi një propozim të ngjashëm në 2018, por nuk e miratoi atë.