Histori Personale

“T’i kushtoja vëmendje orës së matematikës më futi në NASA”

“T’i kushtoja vëmendje orës së matematikës

Matematika mund të jetë një gjuhë e huaj për disa njerëz - por një grua nga Belfasti shpreson se kjo do të jetë bileta e saj drejt yjeve.

Dr Caoimhe Rooney punon në Qendrën Kërkimore Ames të NASA-s në Shtetet e Bashkuara.

29-vjeçarja shpreson se aftësia e saj me numrat do t'i japë prioritet asaj që një ditë të bëhet një astronaute.

Nëse ia del mbanë, Dr Rooney mund të bëhet personi i parë që me guxim shkon atje ku asnjë person nga Belfasti s’ka shkuar më parë.

Dr Rooney, e cili ka një doktoraturë në matematikën e aplikuar nga Universiteti i Oksfordit, është e përfshirë në shikimin se si janë formuar planetët e largët, nga çfarë materie janë krijuar dhe nëse ata mund të mbajnë jetën.

Ajo dëshiron të shpërndajë mitin se matematika është me të vërtetë "gjuha e universit tonë".

"Unë thjesht do të hyj brenda"

“T’i kushtoja vëmendje orës së matematikës

Duke folur për BBC Neës NI, Dr Rooney tha se ishte një mësuese shumë e veçantë - zonja Anderson - ajo që i ngjalli pasionin e saj për matematikën.

Dr Rooney më pas vazhdoi të studionte matematikë të pastër në Trinity College Dublin përpara se të studionte për doktoraturën e saj në Oksford.

Më pas ajo u nis për të gjetur një punë që kombinonte dy pasionet e saj më të mëdha - matematikën dhe hapësirën.

“Duke u rritur më pëlqeu hapësira, por nuk kishte shumë mundësi të dukshme për një profesion në Irlandën e Veriut”, tha ajo.

“Fillova të shikoj mundësitë në NASA, duke menduar: ‘E dini çfarë, thjesht do të hyj aty.

"Dhe zbulova se ata në të vërtetë po kërkonin modelues matematikorë.

"Roli ishte pikërisht në rrugicën time dhe unë thjesht duhej t'i bindja se kisha aftësitë matematikore për të bërë atë që ata donin."

Roli i Dr Rooney në NASA përfshin kërkimin e planetëve jashtë sistemit tonë diellor, të njohur gjithashtu si Ekzoplanetë.

Në hapësirë ??askush nuk mund ta dëgjojë llogaritësin tuaj

“T’i kushtoja vëmendje orës së matematikës

Dr Rooney kohët e fundit ka aplikuar për Korpusin e Astronautëve ESA - një program për të zgjedhur dhe trajnuar astronautët evropianë për misionet hapësinore.

"Ndryshe nga shumica e njerëzve, unë nuk u rrita plotësisht nga ëndrra ime si fëmijë për të dashur të punoja si astronaut," shpjegoi ajo.

“Asnjëherë nuk e kam menduar se do të ishte një opsion, por kur u shfaq kjo mundësi në fillim të këtij viti, më duhej të hidhja kapelën time në ring. Megjithatë, me mbi 22,000 aplikantë për vetëm katër pozicione, unë jam duke u fokusuar me të vërtetë në atë se si mund ta forcoj potencialisht aplikimin tim për herën tjetër."

Dr Rooney nuk po i mbështet të gjitha shpresat e saj në hapësirë - në shkurt, ajo do të përfshihet në programin PoSSUM Science Astronaut.

Ai trajnon njerëzit për të kryer kërkime astronautike në fluturimin suborbital.

"Unë do të kem ende një mundësi për të veshur një kostum hapësinor në muajt e ardhshëm, pavarësisht nëse ESA vendos të më bëjë astronaut apo jo," tha Dr Rooney.

Ajo dhe matematikanja tjetër Dr. Jessica Ëilliams, të cilën e takoi në Oksford, drejtojnë një faqe interneti të quajtur Mathematigals.

Qëllimi i faqes në internet është të postojë video falas, kuize dhe mësime informuese me qëllim që të shohin më shumë gra të reja që t'i bashkohen në fushat e tyre përkatëse.

“Nëse ju pëlqen matematika, mund të bëni edhe balet, nëse dëshironi të jeni shkencëtar i NASA-s, mund të pëlqeni edhe ngjyrën rozë”, tha Dr Rooney.

"Nëse jeni të interesuar për diçka, mos u shtyni nga stereotipet, STEM dhe shkenca kanë nevojë për më shumë vajza, ka hapësirë ??për të gjithë."