Histori Personale

Si jeton Marta, fëmija i talentuar me aftësi të jashtëzakonshme!

Si jeton Marta, fëmija i talentuar me aftësi të

Ka sindroma dhe situata të veçanta për të cilat praktikisht nuk flitet kurrë, sepse njohuritë për to janë mjaft të pakta ose thjesht nuk konsiderohen "të rëndësishme" në krahasim me patologjitë e tjera; mes tyre është padyshim “Shkathtësia intelektuale”, e cila, siç lexojmë në këtë artikull, prek 5% të popullsisë dhe ka të bëjë me aftësinë e jashtëzakonshme për të shkëlqyer në disa disiplina ose sektorë, për shembull, duke treguar një aftësi intelektuale shumë mbi mesataren, aftësi vizuale ose krijuese.

Fëmijët e talentuar (ose "në zotërim të një dhurate") ose me hiperdotacion kognitiv, marrin rezultate çuditërisht të larta në testet e inteligjencës dhe, siç u përmend, tregojnë aftësi të veçanta mbi mesataren e moshatarëve të tyre; për këtë arsye, ata shumë shpesh rrezikojnë të mërziten në klasë, duke u angazhuar vetëm në detyra që u duken të këndshme ose duke u bezdisur të përsërisin disa rutina.

Të kuptosh jetën e një fëmije të talentuar nuk është aspak e thjeshtë, sepse, në fakt, bëhet fjalë për fëmijë që vetëm në pamje të parë mund të duken thjesht më "inteligjentë" ose "të gjallë", por është shumë e rëndësishme të mos ngatërrosh “Shkathtësinë intelektuale” me hiperaktivitetin; për t'u përpjekur të hyjmë më mirë në jetën e përditshme të një fëmije me një plus, ne kemi zgjedhur t'i japim zë Milenës, e cila është nëna e Martës, një vajze me potencial të lartë njohës.

"Është fëmija ai që, krahasuar me moshatarët, dallohet nga një potencial më i lartë, i shfaqur në disa fusha specifike dhe në kohë të ndryshme, i parashikuar, në lidhje me objektivin e zhvillimit. - Për më tepër, fëmija ka një kuriozitet të madh të orientuar në disa fronte dhe manifestohet me tendencën e vazhdueshme për të bërë kaq shumë pyetje. Ajo është e talentuar me kreativitet, shpesh ka ide të çuditshme, deklarata dhe veprime jashtë kornizave, përgjigje për pyetje dhe probleme të pazakonta dhe ndonjëherë edhe novatore. Ata janë fëmijë që, në krahasim me moshatarët e tyre, fitojnë shpejt nocione të reja, janë në gjendje të arsyetojnë në mënyrë abstrakte herët. Nga pikëpamja emocionale dhe relacionale ata shpesh përjetojnë ndjenja me intensitet të madh, duke shprehur mendimet e tyre me theks dhe përfshirje të bollshme personale, kanë një sens të shkëlqyeshëm humori".

Kjo është një pamje e përgjithshme, nëse duam ta quajmë kështu ... Dhe pastaj është Marta.

“ Ne e kemi ditur gjithmonë se Marta kishte një inteligjencë të veçantë njohëse dhe emocionale. Fëmijëria e saj shumë e hershme u karakterizua nga një përparim shumë i shpejtë i lidhur kryesisht me mësimin dhe gjuhën verbale. Në gjashtë muaj shqiptoi emrat e të gjithë anëtarëve të familjes, në një vit dinte numrat dhe pas disa muajsh alfabetin në italisht dhe anglisht. Megjithatë, si të gjithë fëmijët, edhe ajo kishte të metat e saj: nuk flinte kurrë! Për të ditën luanim, mësonim, por kjo ndodhte edhe natën.

Tani, pas këtij udhëtimi, kam zbuluar se për të gjumi do të thoshte 'humbje' e kohës që ajo mund ta kishte përdorur për të mësuar në vend të kësaj. Nuk e mohoj që ka pasur shumë momente dëshpërimi, por dalëngadalë u mësuam me ritmet e saj dhe fatmirësisht ndërsa u rritëm situata u përmirësua ”.

Si është përditshmëria e Martës? Ku shprehet veçanërisht shkathtësia intelektuale e saj?

“Veçantia e saj nuk ka të bëjë thjesht me një aspekt njohës, por edhe me atë emocional: mënyra e saj e të qenit fëmijë, e shprehjes së emocioneve, ndjenjave, e komunikimit me botën është e veçantë. Mendoj se fjala e duhur është empatia. Kur shohim një film, ajo arrin të identifikohet me atë që i ndodh protagonistes, nëse sheh dikë që vuan, ajo merr përsipër atë ndjenjë.

Para disa muajsh vendosëm me babain të ndryshonim qytetin dhe të përpiqeshim ta bënim atë të jetonte ndarjen nga gjyshërit në mënyrën më të mirë, prandaj vendosëm t'i drejtoheshim një terapisti për ndihmë.

Me dy psikologë nga qendra Ipsum në Foggia, ne e pamë të udhës gjithashtu t'i nënshtronim Martës në një rrugë psiko-kognitive për të kuptuar nëse ajo binte në kuadrin e shkathtësisë intelektuale. Përdorimi i WPPSI [Shkalla e Inteligjencës Parashkollore dhe Fillore e Wechsler, një test inteligjence i krijuar për fëmijët e moshës 2 deri në 7 vjeç] lejohet të përcaktojë shkallën e kapacitetit intelektual, QIT e së cilës( Martës) është 150 (mbi mesataren) QIP është 146 (mbi mesataren), QIV është 145 (mbi mesataren). Prandaj analiza konfirmoi talentin e saj, por në të njëjtën kohë u shfaq një ndjeshmëri ekstreme që e bën atë të përjetojë realitet në një mënyrë tepër të thellë ”.

Megjithatë, që në fillim nuk ishte e lehtë të merresh me një fëmijë të talentuar.

“Në ditët pas diagnozës, nuk e fsheh faktin që përjetuam ndjenja të përziera: lumturi, kënaqësi, frikë, ankth. Sigurisht, ne e dinim që Marta kishte një inteligjencë të veçantë njohëse dhe emocionale, por konfirmimi i saj nga një specialist është tjetër gjë.

Për më tepër, duke adresuar këtë diskutim me ata rreth meje, kuptova se realiteti i kësaj dhurate nwse mund ta quaj të tillë, është ende shumë pak i njohur.

Prandaj vendosa që të përpiqem të shkruaj, të tregoj për jetën tonë të përditshme, për të bërë të njohur përvojën tonë, qoftë edhe në mënyrë ironike, mrekullinë e lodhshme të rritjes së një fëmije të talentuar.

“ Një vajzë gati 5-vjeçare, e cila për fat të mirë nuk ka përjetuar ende bullizëm apo diskriminim (dhe shpresoj se nuk do ta ketë kurrë). Natyrisht, me naivitet nuk shpjegohet sesi ajo arrin të mësojë poezi në dy herë dhe të tjerat në 15 herë ose sepse ajo tashmë di të shkruajë dhe të tjerët jo, por është shumë diskrete për t'i shprehur këto dyshime vetëm në familje, pa gjykuar askënd dhe pa qenë e vetëdijshme të jesh kaq e veçantë.

Sa për të ardhmen, natyrisht, askush nuk e di. Shpresojmë të jemi në gjendje t'ju mbështesim në çdo vështirësi që do të hasni, sigurisht me një certifikatë në duart tuaja shpresojmë të gjejmë mësues që mund t'ju kuptojnë në momente mërzie apo shqetësimi. Tani, siç na këshilloi psikologu, ne thjesht duhet ta ndihmojmë atë të jetë një fëmijë dhe të eksplorojë atë botë fantazi që ajo gjithmonë përpiqet të kontrollojë ”.

Natascia Alibani

Tiranapost.al