Histori Personale

Si Charles Cullen vrau 29 pacientë në 16 vjet! Historia e vërtetë pas ‘The Good Nurse’ në Netflix

Si Charles Cullen vrau 29 pacientë në 16 vjet! Historia e

Charles Cullen punoi si infermier për 16 vjet në spitalet në Nju Xhersi dhe Pensilvani. Pas arrestimit të tij në dhjetor 2003, ai rrëfeu se kishte vrarë 29 pacientë, shpesh me mbidoza droge, në disa nga institucionet e kujdesit shëndetësor që e kishin punësuar. Rasti shënoi një nga rastet më famëkeqe të vrasjeve serike në Nju Xhersi. Ai gjithashtu nxiti pyetje në lidhje me sistemin që i mundësoi Cullen të vazhdonte të praktikonte, edhe pse njerëzit vdiqën vazhdimisht në rrethana misterioze nën kujdesin e tij.

Një version i dramatizuar i krimeve të Cullen është subjekt i filmit të ardhshëm të Netflix, The Good Nurse. Eddie Redmayne luan si Cullen dhe Jessica Chastain si Loughren, ish-kolegia e tij që bëri të mundur që ai të zbulohej dhe arrestohej. Është filmi i parë në lidhje me këtë histori në gjuhën angleze nga skenaristi danez Tobias Lindholm.

Si Charles Cullen vrau 29 pacientë në 16 vjet! Historia e
Charles Cullen

Filmi është përshtatur nga libri i vitit 2013 The Good Nurse: A True Story of Medicine, Madness, and Murder nga gazetari Charles Graeber.

I lindur më 22 shkurt 1960 në Nju Xhersi, Cullen pati një fëmijëri të mjerueshme, sipas rrëfimeve të tij. Babai i vdiq jo shumë kohë pas lindjes së tij dhe nëna i vdiq ndërsa Cullen ishte në shkollë të mesme. Cullen u regjistrua në Marinën e SHBA-së, ku herë pas here shfaqte sjellje shqetësuese. Ai pati edhe disa tentative vetvrasjeje, sipas raportimeve.

Cullen u regjistrua në shkollën e infermierisë në 1984. Për të financuar studimet e tij, ai punoi në disa restorante. Cullen u martua me Adrianne Baum në vitin 1987, vitin e diplomimit.

Gjatë karrierës së tij, Cullen ndërroi punët shpesh, duke kaluar nëntë pozicione në një periudhë prej 11 vjetësh, raportoi The New York Times në 2004.

Viktima e parë e Cullen besohet të ketë qenë John Yengo, një gjykatës në Jersey i cili vdiq në vitin 1988 në moshën 72-vjeçare. Një nekrologji e botuar në kohën e vdekjes së tij thotë se ai vdiq nga "sindroma Stevens-Johnson, një reaksion i rrallë alergjik .” Por pas arrestimit të Cullen, doli se ndërsa Yengo ishte shtruar në spital për shkak të një reaksioni alergjik, Cullen e vrau duke i injektuar një ilaç që i ndalonte zemrën.

Si Charles Cullen vrau 29 pacientë në 16 vjet! Historia e
Eddie Redmayne në rolin e Charles Cullen dhe Jessica Chastain në rolin e Amy Loughren në "The Good Nurse"

Një rast tjetër i pranuar nga Cullen, në vitin 1993, Helen Dean, një tjetër paciente e shtruar në spitalin ku ai punonte, po shërohej nga operacioni i kancerit të gjirit kur Cullen hyri në dhomën e saj, i kërkoi djalit të saj Larry të largohej dhe i bëri një injeksion. Të nesërmen, ajo u sëmur rëndë dhe vdiq nga dështimi i zemrës.

Vdekja e Helen Dean u konsiderua si rezultat i shkaqeve natyrore, por djali i saj ishte i bindur se Cullen kishte vrarë nënën e tij. Ai vdiq në vitin 2001, përpara se infermieri të arrestohej dhe të zbuloheshin krimet.

Edhe kur Cullen u pushua nga puna, gjë që ndodhi disa herë gjatë karrierës së tij, ai mundi të gjente punë të reja. Në shqyrtimin e mëvonshëm, The New York Times pohoi se kjo ishte kryesisht për shkak të sistemeve "të dobëta" të raportimit në nivel shtetëror dhe federal për punonjësit e kujdesit shëndetësor.

Ndërsa jeta profesionale e Cullen vazhdoi në dukje e patrazuar për vite, e kundërta ndodhte në jetën e tij private. Fqinjët e tij e kanë përshkruar atë si një njeri të vetmuar, me sjellje të çuditshme që keqtrajtonte kafshët.

Martesa e Cullen me Adrianne Baum përfundoi në ndarje. Ajo kërkoi divorcin në janar 1993 duke e akuzuar Cullen për keqtrajtimin e dy qenve të familjes. Ajo tha se Cullen ishte një alkoolist dhe se pirja e tij rezultonte në situata të rrezikshme.

Në vitin 2003, dy detektivë që hetonin një varg vdekjesh të dyshimta të pacientëve në spital ranë në gjurmët e tij. Ata kërkuan ndihmën e kolegës së tij më të ngushtë Loughren që ta bënte të rrëfente krimet që kishte bërë. Falë saj detektivët arritën të ekspozonin një nga vrasësit serialë më famëkeq në historinë amerikane.

Ai mori 11 dënime të përjetshme në vitin 2006 dhe mbetet i burgosur në burgun shtetëror në Nju Xhersi.

The Good Nurse fillon transmetimin më 19 tetor në Netflix.