Histori Personale

"Sa e dhimbshme është t’i këndosh ninullën nënës tënde me Alzhaimer"

"Sa e dhimbshme është t’i këndosh ninullën

Aktorja Daniela Poggi, e cila për dhjetë vjet u kujdes për nënën e saj të sëmurë, fitoi çmimin letrar "Gjyshja në planetin blu" me tregimin e saj të shkurtër "Bota e rozës", organizuar nga organizata jofitimprurëse De Banfield e Triestes.

"Në fillim nuk e kupton. Dhe zemërohesh gjithashtu:" Mami mjaft! Unë tashmë jua kam shpjeguar këtë dhjetë herë! "." A e keni harruar? A e dini pse? A shkoni vërdallë? Duhet pak kohë për ta kuptuar. Dhe kuptojeni realitetin: ai person që ju doni është duke rënë në një vrimë të zezë. Dhe zemërimi zëvendësohet me dhimbjen e zbulimit se është një udhëtim pa kthim ".

Daniela Poggi, aktore teatri dhe protagoniste e skenës së filmit italian të viteve tetëdhjetë dhe nëntëdhjetë, tregon historinë e kalvarit të nënës së saj Lydia, duke luftuar me demencën e Alzheimerit, formën më të përhapur të dëmtimit njohës që gradualisht që fik dritën e kujtesës. Sot është Dita Botërore e Alzheimerit. Dhe Daniela Poggi është e lumtur. Me tregimin e saj të shkurtër 'Bota e rozës' ajo fitoi konkursin letrar 'Gjyshja në planetin blu'. Konkursi drejtohet nga Michela Marzano dhe organizohet nga organizata jofitimprurëse De Banfield e Triestes e cila është marrë me këtë sëmundje për më shumë se tridhjetë vjet.

'Bota e Rozës' i kushtohet nënës së saj e cila vdiq 11 vjet më parë pas 10 vitesh e sëmurë. Çfarë kujtimi keni për atë periudhë?

"Dëshironi një fotografi? Nëna ime duke parë unë nuk e di çfarë ndërsa kreh kukullat e ulura në shtrat. Unë i këndoj asaj ninullën."

Dhe ajo pyet veten se çfarë po mendon.

"Sigurisht. Ju kërkoni dhe e kërkoni atë. Dhe zemra që ju dhemb." Bota e Rozës "fillon pikërisht këtu: është tregimi nga brenda. Është një përpjekje për të shpjeguar, për të interpretuar atë që ndodh në shpirt dhe ndodh në kokën e atyre që sëmuren. Cilat janë frika e tyre, nevojat e tyre. Interpretimi që ata i japin një realiteti që është i ndryshëm nga ai që shohin të gjithë të tjerët.

Historia është një dialog midis Rozës dhe flokëve të dëborës. Kanë qenë 10 vjet ferr, sepse kjo sëmundje të heq pak nga pak, ditë pas dite, thelbin tënd, personalitetin tënd, atë që ke qenë, kujtesën tënde. Dhe pastaj pas kokës tënde merr edhe posedimin e trupit. Por kishte edhe momente 'poetike' në ato dhjetë vitet shumë të dhimbshme ".

Cilat?

"Unë jam kujtesën time duke vallëzuar para saj, ose duke përsëritur pjesën e një shfaqjeje që do të bëja në skenë. Dhe atje ajo po më shikon. Dhe sytë e saj ndriçojnë. Në ato momente, ajo ishte atje. Ajo nuk mungonte më. E gjeta nënën time për një moment ".

Si e vutë re që ajo ishte e sëmurë?

"Ishte e komplikuar për ta kuptuar. Ajo jetonte në Milano dhe unë në Romë. Unë do t'i tregoja në mënyrë të parëndësishme gjërat e saj dhe do ajo do t'i harronte ato, ajo shpesh më përsëriste një koncept. Diagnoza. Megjithatë, situata po përkeqësohej . Pastaj ajo filloi të hidhte objekte nga ballkoni. Dhe ajo jetonte në katin e 22 -të. Ndërhyrja e miqve që i thirra dëshpërimisht në telefon dhe vrapimi tek ajo nuk ishte më e mjaftueshme. "

Pra, çfarë bëri ajo?

"E solla në Romë tek unë. Ai udhëtim ishte i tmerrshëm. Unë ende kam zërin e saj në veshët e mi. Ajo po qante dhe vazhdimisht më pyeste" Ku po shkojmë? Ku po shkojmë? ". Ishte momenti në të cilin përfundimisht u bëra nëna e saj dhe ajo vajza ime. Ajo bëhej pis, nuk donte të lahej. Pacientët me Alzheimer e bëjnë këtë.

Por mund të them që isha një person me fat sepse kisha mjetet financiare për t'u marrë me të. Kujdesi për një person të sëmurë në këto kushte është shumë i rëndë dhe duhet të kesh ndihmë të vazhdueshme gjatë gjithë ditës.

Shteti duhet të kujdeset për të, shuma e ndarë për shoqëruesin nuk mund të jetë e mjaftueshme.

Çfarë këshille u jepni familjeve që gjenden në këtë situatë?

"Kërkoni ndihmë, dëgjoni. Dhe nëse ata kanë mundësi, të mos i çrrënjosin të sëmurët nga shtëpia e tyre, nga të dashurit e tyre. Edhe nëse është shumë e vështirë".

A keni marrë ndihmë psikologjike?

"Feja më ka dhënë një ndihmë të madhe. Besimi në Zot ka qenë një ngushëllim i madh. Më ka ndihmuar gjithashtu të metabolizoj vuajtjet dhe gjithashtu më ka dhënë forcën për të ndërmarrë një rrugë artistike, pothuajse katartike mbi këtë temë: Kam shkruar një recital" Unë jam nëna e nënës sime "dhe një libër, "Më kujto ", botuar nga Vita Felice, të ardhurat e të cilit shkojnë të gjitha në shoqatën Salento Alzheimer. Dhe tani kjo histori që përfundon me kontrastin e dy ngjyrave: roza e protagonistit dhe e bardha e flokëve të dëborës. Dhe kërkesa për një përqafim ".

Tiranapost.al