Histori Personale

Punëtorët pa fëmijë: si të trajtoni diskriminimin e heshtur

Thyerja e akullit për këtë temë tabu është e mirë për të gjitha palët e përfshira. Për shkak se çliron nga vuajtja emocionale një gjendje të stigmatizuar kulturalisht, u jep fjalë atyre që nuk dinë t'i qasen kësaj çështjeje dhe nxit ndjeshmërinë midis kolegëve.

Punëtorët pa fëmijë: si të trajtoni diskriminimin e

Edhe një herë, ishte Silicon Valley që udhëhoqi rrugën. Në fakt, në mes të pandemisë, kompanitë e ekonomisë dixhitale kanë bërë tituj për përfitimet për punëtorët me fëmijë. Me mbylljen e kopshteve dhe shkollave, prindërve iu desh të hidheshin nëpër rrathë për të pajtuar nevojat familjare dhe profesionale. Kompanitë me të ardhurat më të larta në planet kanë ndarë përfitime të reja me punonjësit e tyre. Një lajm i mirë? Pjesërisht, po, nëse masat e posaçme - nga shpërblimet te kuponët e deri te ditët shtesë të pushimit - kanë përjashtuar punëtorët pa fëmijë, të cilët, në shumë raste, janë përballur me një ngarkesë shtesë pune. Një studim i kryer në Kanada shtatorin e kaluar dha një masë të fenomenit. Një e katërta e punëtorëve të anketuar konfirmojnë se pritjet dhe ngarkesat e punës për punonjësit pa fëmijë janë më të larta se sa për ata me familje. Në Shtetet e Bashkuara, kjo shifër rritet në 30%. Kështu u ndërgjegjësuam për ekzistencën e një standardi të dyfishtë për punëtorët pa fëmijë. Ata, në fakt, e kishin vënë re prej disa kohësh. “Çështja e punëtorëve pa fëmijë është mungesë e madhe në politikat e kompanisë”, konfirmon Giorgio M. Ghezzi, menaxher i karrierës, mësimit dhe zhvillimit të një kompanie në sektorin e aeronautikës dhe autor i “Jo, ne nuk kemi fëmijë - Dashuria në kohën e 'infertiliteti' (Bookabook, parathënie nga Profesor Carlo Flamigni, ish-president i Shoqatës Italiane të Fertilitetit dhe Sterilitetit), një ese në të cilën ai flet për jo atësinë dhe implikimet e saj në punë dhe në jetë.

Në rrënjë të heshtjes

Megjithatë, numri i punëtorëve pa fëmijë është shumë më i lartë se ai i pakicave të tjera që kanë fituar hapësirë në qendër të vëmendjes së çështjeve aktuale. “Punëtorët LGBTQ janë 10% e totalit, punëtorët pa fëmijë janë dyfishi”, thotë Julia Fominova, një grua me një karrierë në këshillim ligjor dhe tani themeluese e “Human Rocks”, një grup ndërgjegjësimi në kryqëzimin e prindërimit, dështimit dhe punës. Në zemër të problemit është para së gjithash një qark i shkurtër komunikimi. “Në italisht nuk ka asnjë fjalë që të tregojë një person që nuk ka fëmijë. Dikur përdorej “orbo”, një term që tregon një dëmtim fizik dhe kjo tashmë na bën të mendojmë”, shton Ghezzi. Në anglisht, është më e thjeshtë, sepse mjafton një prapashtesë për të kuptuar nëse është një zgjedhje fakti që një person është pa fëmijë apo një gjendje në të cilën personi nuk ka mundësi fizike për të pasur një fëmijë. Fakti që riprodhimi është i lidhur me seksualitetin kontribuon gjithashtu në perden e heshtjes që dominon hapësirat tona të punës. “Tabuja krijon një kufi të padukshëm që ndan ata që kanë fëmijë nga ata që nuk kanë fëmijë. Mendimi mbizotërues është se nëse nuk ke fëmijë do të thotë dy gjëra: që do t'i kesh dhe nëse nuk i ke është sepse nuk i do dhe prandaj nuk ka problem”, vijon menaxheri. Opsioni C, që mos-prindërimi është një kusht i pavullnetshëm nuk është pjesë e ekuacionit, i jep vetes keqkuptime të dhimbshme. “Dështimi i prindërimit është një humbje e papranuar, sepse nuk mund të humbasësh diçka që nuk e ke pasur kurrë,” thekson Fominova. Një gjendje që prek edhe ata që kanë një fëmijë, por ndoshta hasin vështirësi në zgjerimin e familjes, një tjetër temë e anashkaluar fort. “Pothuajse ndihemi humbës sepse nuk jemi në gjendje të arrijmë një objektiv si gjithë të tjerët. Për më tepër, të flasësh për këto humbje është e pamundur, sepse shoqëria jonë ka një fobi ndaj dhimbjes dhe prandaj ftesa është të presim që ajo të kalojë. Por nuk ikën kurrë dhe në heshtje humbja ndihet edhe më shumë”, shpjegon Fominova.

Në lavdërim të daljes

Për ata që marrin guxim së bashku dhe dalin, ka një rrezik shtesë për t'u përballur. “Kolegë që ju thonë:” Lum ju që nuk keni fëmijë, ndaj nuk keni merak. Ose, "Pa fëmijë, ju mund të bëni udhëtime sa të doni". Gama e frazave që dëgjojmë janë shqetësuese dhe të pafundme”, rendit Fominova. Për meshkujt gjërat janë edhe më të ndërlikuara. “Është një çështje e kundërt gjinore. Kur njihet vuajtja, duket se është një prerogativë femërore, sikur ne baballarët e humbur nuk u njohëm me dhimbjen e një situate që shqetëson jetën dhe çiftin”, thekson Ghezzi. Edhe këtu hyn në lojë një fakt kulturor: “Një njeri nuk pritet të flasë për këtë apo të deklarojë vuajtjet e tij. Pritshmëritë e rolit janë ende shumë të forta, ne jemi viktima të një kulture me një trashëgimi macho”. Për më tepër, në një kulturë pronataliste, fëmijët “komunikohen” sikur të ishin një lloj trofeu. “Punëtorët pa fëmijë e ndjejnë peshën e stigmës. Fakti që supozohet se janë në dispozicion, se duan të marrin turne gjatë pushimeve janë forma delikate të diskriminimit që përkthehen në më pak sinergji me kolegët dhe cilësi më të ulët të punës”, vëren Fominova.

Një gur në pellg

Megjithatë, thyerja e heshtjes është e mundur. "Në përvojën time në gjysmë të rrugës midis një personi që jeton në këtë situatë, zbulova se në momentin që fillon të flasësh për të, është si të hedhësh një gur në një pellg: valët nuk ndalen kurrë. Njerëzit duan të dinë për historinë tuaj dhe fillojnë të tregojnë të tyren.

Organizatat e biznesit mund të bëjnë shumë. "Para së gjithash, ata mund t'i njohin këto situata, të krijojnë një klimë komunikimi të sigurt psikologjikisht që u lejon punëtorëve që nuk kanë fëmijë të ndihen të mirëpritur", sugjeron Daniela Di Ciaccio, bashkëthemeluese e 2BHappy Agency dhe bashkëautore me Veruscka Gennari të librit “Chief Happiness Officer: E ardhmja u përket organizatave pozitive” (Franco Angeli). Përshpejtimi i ndjeshmërisë jo vetëm që ndihmon punëtorët pa fëmijë, por edhe ata që kanë fëmijë. “Ne të gjithë duhet të ndihemi të vlerësuar dhe të njohur në specifikat tona. Vetëm nga rritja dhe përfshirja e çdo diversiteti mund të lindë besimi, mbështetja reciproke, përfshirja dhe inovacioni”, sugjeron Di Ciaccio. Kur dyshoni ose prisni për iniciativa biznesi ad hoc, thjesht pyesni kolegët me mirësjellje: "Përgjigjja e pyetjes se pse nuk kemi fëmijë, kur pyetet në mënyrë të vërtetë, na ndihmon të dalim nga heshtja, lehtëson dhimbjen tonë dhe rilidh me ne njerëzit që na rrethojnë”, përfundon Fominova.

Stefania Medetti

Tiranapost.al