Histori Personale

Prindërit më shndërruan në dado të motrave dhe vëllait, por unë kam të tjera plane për veten

Prindërit më shndërruan në dado të motrave dhe

“Jam Lili dhe kam dy motra e një vëlla. Të gjithë më të vegjël. I dua në pafundësi, por nuk më pëlqen të jem dadoja e tyre. Kam planet e mia për veten. Dua të shkoj në kinema me shoqet, të dal, të dëgjoj muzikë në kohën time të lirë e jo të qëndroj në shtëpi. Prindërit mendojnë që unë duhet të kaloj çdo pasdite me ta. T`i ndihmoj me detyrat e shtëpisë dhe t`u pastroj edhe dhomat e tyre. Si t`i bind prindërit që nuk jam dado dhe kam nevojë për kohën time?”

Përgjigjja e ekspertes:

Situata duket mjaft e ndërlikuar. Nga njëra anë, ti i do motrat, vëllain dhe prindërit, por nga ana tjetër duhet të dëgjosh porositë e prindërve.

Një nga shoqet e mia, Sandra, dikur e gjeti veten në një situatë mjaft të ngjashme. Prindërit e saj e bënë dado të vëllait dhe motrës së saj më të vogël, por ajo nuk donte. Ajo donte të dilte me miqtë e saj dhe të argëtohej në kohën e lirë. Prindërit nuk e dëgjonin dhe asgjë nuk ndryshoi, derisa një ditë ajo bëri diçka të çmendur! Vendosi t'u tregonte prindërve se kujdestare e tmerrshme ishte në të vërtetë. Kur prindërit e saj u kthyen në shtëpi nga puna, vëllezërit e motrat e Sandrës vraponin nëpër shtëpi me fytyrat e tyre të ngjyrosura me markera dhe rrobat e pista, enët nuk ishin larë, darka nuk ishte gati dhe muzika ishte ndezur me zë të lartë. Sandra ishte ulur e qetë në një kolltuk dhe po pinte çokollatën e saj të nxehtë në mes të katastrofës! Nuk iu desh më kurrë ta bënte dadon.

Nuk po të sugjeroj që të bësh diçka të tillë, pasi besoj se ka disa mënyra më të mira (dhe më pak stresuese!) për t'i bindur prindërit tuaj se nuk dëshiron të jesh kaq e ngarkuar.

Fol sinqerisht me prindërit.

Sugjeroni të bëni disa punë të tjera në shtëpi, por jo këtë.

Kujtoji prindërve se të jesh dado në fakt është punë dhe njerëzit paguhen për këtë. Pra, mund të jetë një ide e mirë të punësosh një kujdestare fëmijësh që do të kujdeset për vëllezërit e motrat e tua ndërkohë që ti merresh me gjërat e tua.

Tregoji prindërve se kujdesi për fëmijët kërkon shumë kohë dhe vëmendje, ndërkohë që ti duhet të merresh edhe me mësimet.