Histori Personale

Mendova se fitimi i nënshtetësisë britanike do të thoshte më në fund siguri... sa gabim e kisha!

Pothuajse në gjysmë të rrugës së saj drejt shtetësisë, Kate Ng zbulon se ndryshimet e mundshme në ligjin e emigracionit mund të nënkuptojnë se nuk ka fund në horizont.

Mendova se fitimi i nënshtetësisë britanike do të thoshte

Shumë herë që i them një britaniku që nuk është i martuar me një të huaj planin tim pesë-vjeçar për nënshtetësinë britanike, reagimi është gjithmonë i njëjtë: vështrime me sy të hapur, të shokuar, tundje koke dhe pyetja: “Mendova se merr automatikisht shtetësinë sapo të martohesh me një britanik?”

Kjo nuk ka ndodhur që nga viti 1981, kur u prezantua Akti i Kombësisë Britanike dhe martesa nuk ishte më një rrugë automatike. Që atëherë, udhëtimi drejt fitimit të qëndrimit të përhershëm dhe shtetësisë në MB është bërë më i vështirë dhe më i shtrenjtë; dhe tani, ndërsa deputetët kanë votuar për të miratuar projektligjin për kombësinë dhe kufijtë, më duket sikur po shkoj drejt një shkëmbi.

Nëse kalon nga Dhoma e Lordëve, projektligji i diskutueshëm do t'i lejojë qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar t'u heqë statusin personave që kanë siguruar shtetësinë përmes emigracionit, duke i lënë ata pa shtetësi. Nuk ka rëndësi nëse ata kanë shtetësi të dyfishtë apo jo, për sa kohë që qeveria mendon se ata kanë të drejtë për shtetësi diku tjetër.

Do të thotë që, pas rreth tre vjetësh (pesë vjet pasi kam siguruar vizën e parë të bashkëshortit tim, e cila duhet të rinovohet pas dy vitesh e gjysmë), kur më në fund të kaloj pengesën e fundit dhe të marr nënshtetësinë britanike, mund të të më rrëmbehet në çdo moment, pa paralajmërim. Nuk do të kishte rëndësi nëse do të isha qytetar për gjysmë shekulli apo për 10 muaj - sido që të jetë, do të ishte shkatërruese.

Molly-Mae Hague planifikon të fshijë Twitter-in pasi e quan atë "platformën më toksike ndonjëherë". Më dhemb veçanërisht të mendoj për mijëra paund që kam tashmë dhe përfundimisht do të ndahem vetëm për ta bërë këtë vend shtëpinë time të përhershme. Kostoja e migrimit në MB është e turpshme: që nga viti 2021, kushton 1,523 £ për të aplikuar për një vizë bashkëshorti nga jashtë Britanisw. Kjo reduktohet në 1,033 £ nëse po aplikoni brenda MB, gjë që mund ta bëni vetëm nëse tashmë keni siguruar ndonjë mënyrë tjetër ligjore për të jetuar këtu.

Por kjo nuk është e gjitha. Për më tepër, ekziston edhe tarifa shtesë e shëndetit të imigracionit, e njohur gjithashtu si shtesë e NHS, e cila është një pagesë e detyrueshme që të huajt duhet të bëjnë për të hyrë në NHS. Kjo nuk vlen për vizitorët afatshkurtër, si turistët, por vjen me një kosto prej 624 £ në vit për të gjitha aplikimet e tjera për viza dhe imigrim.

Nuk ndalet me kaq; më shumë shpenzime bëhen nëse aplikantët kanë fëmijë ose duhet të bëjnë një test të gjuhës angleze ose një test të aftësive për jetën, ose një test tuberkulozi për të fituar hyrjen, ose të paguajnë për përkthimin dhe printimin e dokumenteve. Ju mund të paguani për të marrë një vendim më të shpejtë për aplikimin tuaj për vizë nëse merrni 573 £ të tjera - kjo rritet në 800 £ nëse jeni brenda MB dhe dëshironi një vendim brenda një dite pune. Nëse Home Office refuzon një aplikim, ju nuk do të merrni asnjë qindarkë mbrapsht edhe nëse do të ishte një gabim nga ana e tyre.

Fakti që këto kosto rriten çdo dy vjet është një goditje e mëtejshme. Në vitin 2018, tarifa shtesë shëndetësore ishte 200 £ në vit. Më pas u dyfishua në 2019-ën dhe u rrit më tej në koston aktuale në tetor 2020. Sipas Free Movement, kjo do të thotë se kostoja totale e një aplikimi për bashkëshortin u rrit me 69 përqind, nga 1,533 £ në 2018 në 2,593 £ në 2020.

Pra, kur të riaplikoj për vizën e bashkëshortit tim vitin e ardhshëm, gjë që duhet ta bëj në mënyrë që të kualifikohem për shtetësi brenda pesë viteve nga viza ime e parë, mund të më duhet të paguaj edhe më shumë se shuma e lartpërmendur. Dhe kush e di se cila do të jetë kostoja deri në momentin që të vijë 2023? Ato mund të jenë astronomike; për qeverinë britanike, unë nuk jam gjë tjetër veçse një lopë me para.

Kështu që ideja që sekretarja e Brendshme Priti Patel mund t'i heqë të gjitha këto një ditë duket veçanërisht e keqe. Të gjitha vitet e shqetësimit për paratë, gjithë kohën e kaluar me kujdes për të mbledhur prova të marrëdhënies sime dhe duke i paraqitur të gjitha në Home Office, duke u përpjekur të provoj se e meritoj të jem këtu; Këto ishin gjëra që mendoja se mund t'i lija pas sapo të kaloja vijën e finishit për të marrë nënshtetësinë. Por tani më duket sikur kur të arrij në vijën e finishit, në vend që të festoj, do të jem përgjithmonë në avantazh.

Ndërsa mjedisi armiqësor i Mbretërisë së Bashkuar bëhet gjithnjë e më keq, janë, në mënyrë të parashikueshme, pakicat etnike jo të bardha që do të përjetojnë efektet më të këqija. Sipas analizës së New Statesman të të dhënave nga Zyra për Statistikat Kombëtare, deri në gjashtë milionë njerëz mund të rrezikohen të privohen nga statusi i tyre qytetar pa paralajmërim.

Erdha këtu duke besuar se nëse ... do të isha vetë përkufizimi i një 'emigranti të mirë', përfundimisht do të isha i sigurt.

Publikimi zbuloi se dy në çdo pesë persona nga grupet e pakicave etnike jo të bardhë (41 përqind) ka të ngjarë të kenë të drejtë për heqjen e shtetësisë, krahasuar me një në 20 njerëz të kategorizuar si të bardhë (pesë përqind). Shumica e atyre që do të kualifikoheshin janë njerëz që kanë lindur në Indi, të ndjekur nga Pakistani, dy nga grupet më të mëdha të emigrantëve në MB.

Zyra e Brendshme argumenton se qeveria ka pasur kompetenca për të hequr nënshtetësinë britanike për më shumë se një shekull, dhe kjo është "gjithmonë një mjet i fundit kundër njerëzve më të rrezikshëm për të mbrojtur sigurinë tonë kombëtare dhe sigurinë publike". Por askush nuk e ka harruar trajtimin e tmerrshëm të brezit Windrush.

Vetë nocioni i heqjes së statusit të shtetasit të një personi pa qenë i detyruar t'i njoftojë ata, përbën një precedent të rrezikshëm. Erdha këtu duke besuar se nëse do t'i bindesha të gjitha rregullave, përfundimisht do të isha e sigurt. Tani nuk jam aq e sigurt.

Tiranapost.al