Histori Personale

Historia e një nëne beqare që tërhoqi vëmendjen e Barack Obamës, dhe u kthye në frymëzim për një serial të Netflix

Historia e një nëne beqare që tërhoqi vëmendjen e

E varfër dhe e pastrehë, Stephanie Land punoi si shërbëtore për vite me radhë duke ndjekur ëndrrën amerikane. Më pas, ajo shkroi i shkruajti kujtimet e saj në një libër të titulluar "Shërbëtore: Punë e vështirë, pagë e ulët dhe vullneti i një nëne për të mbijetuar".

Një libri i shitur, i cili tërhoqi vëmendjen e udhëheqësve me famë si ish-presidenti Barack Obama dhe zv.presidentja Kamala Harris, nxjerr në pah realitetin e njerëzve që jetojnë me paga të ulëta nga puna të vështira, një popullsi në Amerikë që Land i referohet si "e padukshme".

I publikuar në vitin 2019, kujtimet e Landit që atëherë janë përshtatur në mini-serialin e vlerësuar nga kritikët të Netflix "Maid". Pavarësisht nga titulli i librit dhe i serialit, secili ka treguar shumë më tepër se për një protagoniste femër që pastron shtëpitë e njerëzve të pasur.

Autobiografia tregon Landin në të 20-at dhe 30-at e saj si një nënë beqare, e mbijetuar e abuzimit në familje dhe që bën punë si pastrimi i banjove në shtëpitë e miqve. Të gjitha këto për të siguruar jetesën e fëmijës së saj.

View this post on Instagram

A post shared by Stephanie Land (@stepville)

Ndërsa dokumentonte kohën e saj si shërbëtore, Land shkroi për veçoritë e ndryshme në shtëpitë që pastronte. Ajo i emëroi shumicën e shtëpive sipas anomalive të tyre, si "Shtëpia pornografike", "Shtëpia e trishtuar", "Shtëpia në fermë" dhe "Shtëpia e zonjës së cigareve".

Ajo tha se gjatë gjithë viteve, emërtimi i shtëpive sipas “errësirës” që kishin u bë mënyra e vetme e saj krijuese.

Pas një sërë incidentesh të abuzimit në familje të iniciuara nga babai i Story (vajzës së saj), Xhemi, ajo mori të bijën dhe u zhvendos në një strehë për të pastrehët me vetëm 100 dollarë në xhep. Megjithatë jetonte në një gjendje të vazhdueshme frike se një ditë do të "detyrohej t'ia dorëzonte" vajzën një burri që e dinte se "ishte i rrezikshëm".

Land, shpesh herë mendonte se askush nuk do ta besonte dhimbjen e saj nëse i mungonin shenjat dhe mavijosjet.

“Shkoja në zyrën e postës në qytet dhe njerëzit më ndalonin dhe më thoshin, 'Nuk mund ta besoj që po ia merr këtë fëmijë babait të tyre, sa e tmerrshme mund të jesh?'” kujton ajo. “Edhe në sistemin gjyqësor, më thanë se një person i arsyeshëm nuk do të ndihej i kërcënuar nga veprimet e tij.” thotë Land

Kur kërcënimet e Xhemit u kthyen në goditje fizike, Land tha se ajo po përpiqej që të mund t'ia tregonte gjykatës.

“Kur më në fund goditi me grusht dritaren në derë, më në fund kishte prova fizike dhe diçka që mund t'i tregoja dikujt,” tha ajo. “Ishte si një çertifikatë që nuk isha i çmendur, sepse para kësaj, ai kishte bindur edhe familjen time se unë thjesht kisha dëshirë të dëshpëruar që ai të më donte dhe po bëja gjithçka që munda, duke përfshirë edhe një njeri të tërë për të qëndruar me të. atë në një farë mënyre.”

Ndërsa luftonte për kujdestarinë e Story, ajo po luftonte edhe për vullnetin e saj për të mbijetuar dhe madje kujtoi se kishte humbur një pjesë të vetes gjatë përleshjes. Land merrte ndihmë qeveritare në shtatë mënyra, por nuk i mjaftonin as për një javë.Në vitin 2008, Land u largua nga Uashingtoni dhe u transferua në Montana me Story për të ndjekur universitetin. Ajo u regjistrua në programin e shkrimit krijues, për të ndjekur pasionin për t'u bërë shkrimtare.

“E dija se do të isha thjesht një e mjerë nëse të paktën nuk do të përpiqesha të bëhesha shkrimtare, sepse e kam ditur se do të bëhesha shkrimtare që kur kam qenë 10 vjeçe,” tha ajo.

Pasi fitoi diplomën e saj në 2014, filloi punë dukë bërë shkrime për uebsajte të ndryshme dhe jeta e saj si nënë e varfër dhe beqare filloi të ndryshonte.

View this post on Instagram

A post shared by Stephanie Land (@stepville)

Arritjet e vogla, të njëpasnjëhme i dhanë forcë e shpresë për të ardhmen. Sot, një serial i krijuar nga Netflix, por i bazuar në librin e shkruar nga Land është i nominuar tre herë në Golden Globe dhe magjepsi një audiencë prej mbi 67 milionë në katër javët e para të transmetimit.