Histori Personale

Historia e dhimbshme e Rosemary, motrës së “harruar” të John Kenedy

Historia e dhimbshme e Rosemary, motrës së “harruar”

Motra e John Fitzgerald dhe Bob, Rosemary Kennedy lindi me një paaftësi mendore, e cila i bindi prindërit e saj t'i bënin një lobotomi.

Familjet Kennedy janë padyshim një nga familjet më fisnike në Shtetet e Bashkuara, por edhe ajo që ka pasur ndoshta fatin më fatkeq nga të gjitha, aq sa flasim për Tragjeditë e Familjes Kennedy.

Përveç vëllezërve më të famshëm Kennedy, John Fitzgerald dhe Bob , të dy të vrarë, në fakt ka shumë të afërm të tjerë që vdiqën para kohe në një mënyrë tragjike - duke përfshirë djalin e JFK, John Fitzgerald Jr. , i cili vdiq në një aksident avioni me gruan e tij Carolyn Bessette dhe kunatën e tij - pa llogaritur njerëzit rreth rrethit Kennedy, duke përfshirë gratë, ish-gratë dhe të dashurat (më e njohura, natyrisht, është Marilyn Monroe ) që ndau vetë fatin fatkeq.

Historia e dhimbshme e Rosemary, motrës së “harruar”

Nëse historitë e ish-presidentit dhe vëllait janë të njohura, ndoshta më pak e famshme është historia e motrës së John dhe Robertit, Rosemary. Gjithashtu sepse familja bëri gjithçka për ta fshehur.

Me siguri Rosemary gjithashtu përshtatet me të drejtë në "mallkimin e Kenedit": e lindur në shtator 1918, më pak se një vit më vonë nga John Fitzgerald, fëmija i tretë në familje dhe gruaja e parë midis nëntë fëmijëve të politikanit dhe diplomatit amerikan Joseph Patrick " Joe "Kennedy. , Sr. dhe gruaja e tij Rose Elizabeth Fitzgerald, Rosemary kishte probleme që nga lindja.

Të etur për ta lindur në shtëpi siç ndodhi me dy fëmijët e parë, ata nuk mundën të gjenin një mjek dhe infermierja që kujdesej për Rose Elizabeth vendosi të "bllokojë" lindjen për rreth dy orë, gjatë së cilës koka e foshnjës mbeti në kanalin e mitrës, duke i shkaktuar asaj dëmtime në tru për shkak të mungesës së oksigjenit.

Historia e dhimbshme e Rosemary, motrës së “harruar”

Në vitet e para të jetës, ata u përpoqën ta ndihmonin Rosemary me mësues dhe asistentë privatë, aq sa vajza, megjithëse mbetej pas bashkëmoshatarëve, mësoi të shkruante dhe të lexonte; Që në moshën 11-vjeçare ajo u dërgua në shkolla të ndryshme të përshtatshme për fëmijët me aftësi të veçanta, por ndryshimet e papritura të humorit e bënë atë veçanërisht problematike dhe të vështirë për t'u menaxhuar. Prindërit e saj gjithashtu vazhduan t'i nënshtroheshin "injeksioneve eksperimentale", siç thuhet në librin Rosemary: The Hidden Kennedy Daughter , shkruar nga historiania Kate Clifford Larson dhe botuar në vitin 2015.

Kur babai i saj u emërua ambasador i SHBA-së në Britaninë e Madhe në vitin 1938, Rosemary ishte njëzet vjeç dhe ishte bërë një bukuroshe e vërtetë; vetëm një vit më vonë familja u kthye në Shtetet e Bashkuara, sepse babai i Kenedit dhe Presidenti Roosevelt kishin mosmarrëveshje. Rosemary, megjithatë, vuajti shumë, edhe sepse rifilloi të dërgohej në shkolla të ndryshme, ku mund të qëndronte vetëm disa javë.

Ndoshta kjo është edhe arsyeja pse vajza filloi të endej vetëm natën, dhe babai i saj, nga frika se burrat mund të përfitonin seksualisht nga ajo, duke prishur reputacionin e familjes, vendosi t'i nënshtrohej një lobotomie. Meryl Gordon shkroi në Nju York Times.

Historia e dhimbshme e Rosemary, motrës së “harruar”

Në nëntor 1941, Rosmary e zgjuar shkoi në spitalin e Universitetit George Uashington dhe ndoqi udhëzimet e mjekëve të cilët i thanë asaj të këndonte këngë dhe të tregonte histori, ndërkohë që i bënë dy vrima në kokë dhe mbaresat nervore iu prenë, derisa ajo heshti.

Për shkak të operacionit, Rosemary Kennedy pothuajse plotësisht pushoi së foluri dhe humbi përdorimin e krahut; gjithashtu, që nga ai moment ajo kishte probleme me ecjen. Ajo u dërgua në një institucion psikiatrik privat në Nju Jork, më pas në një institucion të drejtuar nga Kisha në Uisconsin, dhe sipas disa raporteve, prindërit e saj nuk e takuan më për dekada. Menjëherë pas operacionit, Rosemary mundi të fliste vetëm disa fjalë të thjeshta, humbi përdorimin e njërit krah dhe kishte vështirësi në ecje.

Motra e saj Eunice Kennedy Shriver , e pesta nga nëntë fëmijët e Kenedy, u kujdes për të, ajo gjithashtu bindi vëllain e saj, John Kennedy që ishte president, të nxiste krijimin e shoqatave që trajtonin fëmijët me probleme të ngjashme me ato të Rosemary.

Motra e “harruar” e Kenedit vdiq në vitin 2005, në moshën 85-vjeçare, ndërsa Eunice, e vetmja që kujdesej për të, vdiq në vitin 2009.

Tiranapost.al