Histori Personale

Burri që tradhtoi vdekjen dhe jetoi 45 vjet më shumë vetëm falë detit

Burri që tradhtoi vdekjen dhe jetoi 45 vjet më shumë vetëm

Një burrë e tradhtoi vdekjen për gati 45 vjet. Pas një diagnoze me kancer iu dha vetëm 9 muaj jetë.

Stamatis Moraitis iu tha nga mjekët në vitin 1976 se i kishte mbetur vetëm gjashtë deri në nëntë muaj jetë pas kancerit në mushkëri.

Pas vitesh pune dhe krijimit të një familjeje në SHBA, Moraitis mori vendimin të kthehej në vendin e tij në Ikaria sepse një funeral në SHBA do të kushtonte shumë.

Ai vendosi të kthehej në ishullin e tij të lindjes. Filloi të pinte verë dhe të priste ditën që vdekja do trokiste në derë.

Pas kthimit të tij në Ikaria, kaluan muaj dhe Moraitis ndjeu se po forcohej me kalimin e kohës.

Pasi kaloi 9 muajt, kuptoi se kishte shpresa për të jetuar më shumë.

Pasi kaloi shënuesin e nëntë muajve, ai kuptoi se mund të kishte më shumë jetë për të jetuar - dhe kishte të drejtë.

Ai jetoi 45 vjet pas diagnozës duke ndërruar jetë në moshën 98-vjeçare.

"Unë nuk jam mjek, por mendoj se vera ndihmoi", tha njëherë për BBC.

Moraitis tha se ai mbijetoi për kaq gjatë sepse konsumonte vetëm ushqime të pastra barishte dhe verë, ajër të pastër dhe jetoi një jetë pa stres.

Ishulli i vogël grek Ikaria i quajtur si 'ishulli ku njerëzit harrojnë të vdesin', njihet gjithashtu si një 'zonë blu', me banorë që jetojnë mesatarisht 10 vjet më shumë se pjesa tjetër e Evropës Perëndimore, një prej tyre është Moraitis që mashtroi vdekjen për dekada.

Ai madje refuzoi të pinte verë komerciale.

Ishulli grek nuk është e vetmja 'zonë blu' në botë sipas UniLad, ka vende të tjera ku njerëzit jetojnë statistikisht më gjatë.

Megjithatë, hulumtimi nga Biblioteka Kombëtare e Mjekësisë tregon se jetëgjatësia e një personi varet kryesisht nga mënyra se si ata udhëheqin jetën e tyre, me vetëm 20% të gjenetikës së një personi që kontribuon në jetëgjatësinë e tyre.

Edhe pse njerëzit që jetojnë në 'zonat blu' jetojnë statistikisht më gjatë dhe kanë më pak gjasa të kenë sëmundje serioze në jetën e mëvonshme sesa të tjerët në botë, Healthline pretendon se kanë dieta më të shëndetshme si rezultat i ushqimit të prodhuar në lokalitetin e tyre, të cilat mjekët i rekomandojnë rregullisht.