Tech

Artificial Intelligence, the dawn of a new era that will shake us

Artificial Intelligence, the dawn of a new era that will shake us

"She can write software code," Tyler Cowen told Bloomberg. Can compose poetry and music and translate into 100 languages ??of the world. It can provide very interesting answers to questions about almost anything in the human or natural world.

Someone passed a final exam for a degree in jurisprudence and economics at George Mason University, where I teach, with "nice, crisp" answers.

The extraordinary capabilities of a new generation of Artificial Intelligence, AI programs, "are difficult for the human mind to comprehend." With "neural networks" that mimic the functions of the brain, AI can create original text, images or other content of surprising quality.

These programs analyze billions of pieces of data, finding patterns and making probability-based decisions about the answers they provide. When OpenAI, a technology company founded 8 years ago in a multi-billion dollar partnership with Microsoft, launched the ChatGPT app for free public use in November 2022, it heralded the arrival of an “amazing future”.

"To date ChatGPT has been treated mostly as a curiosity," Julia Horowitz told CNN. It has more than 1 million users, who ask this virtual brain to write business emails, cover letters and fake Shakespearean sonnets.

But a new version of ChatGPT coming online this spring will greatly expand ChatGPT's language range, already based on about 8 billion pages of text. Some Silicon Valley executives and tech experts believe AI will transform society as dramatically as the smartphone, or even the Internet.

A 2013 Oxford study estimated that Artificial Intelligence could replace up to 47 percent of US jobs and has since become too sophisticated to perform jobs currently performed by digital content producers, assistants executives, entry-level computer programmers, and even some journalists.

Tech news site CNET has published more than 70 stories written by ChatGPT — though many needed corrections, while AI consultant Nina Schick estimates that by 2025, 90 percent of the web's content could be generated by AI systems.

Dhe në dallim nga softueri tradicional, sistemet e AI bëhen automatikisht gjithnjë e më cilësorë pasi thithin më shumë të dhëna dhe mësojnë nga përvoja dhe gabimet. Po ashtu këto programe po i ndihmojnë nxënësit në shkollë që të përparojnë, shkruan gazeta “Chicago Tribune” në një editorial të sajin.

Esetë e krijuara nga ChatGPT janë origjinale, në kuptimin që ato nuk riciklojnë thjesht ato të mëparshmet, duke e bërë të padobishëm softuerin kundër plagjiaturës. Gjuha e tyre është “e lëmuar dhe mjaft e natyrshme” për të mashtruar edhe pedagogët veteranë. Los Angeles dhe New York, dy distriktet më të mëdha të shkollave publike të vendit, kanë ndaluar përdorimin e ChatGPT, por gjithsesi është shumë e lehtë që studentët të kenë qasje në të.

Ne nuk ndihmojmë askënd duke i dhënë chatbot-ve më shumë besueshmëri sesa e meritojnë, tha Tony Ho Tran për “The Daily Beast”. Është e vërtetë, që modelet e tyre aktuale e zotërojnë gramatikën dhe strukturën, por jo saktësinë. Deri 1/5 e informacionit të prodhuar nga ChatGPT kishte gabime.

Madje disa janë aq të dukshme sa të prodhojnë frazën “duhen 9 gra dhe 1 muaj për të bërë një fëmijë”. Ndërsa analizojnë një sasi të madhe të dhënash, këto programe nuk bëjnë gjykime me vlerë për atë që është e besueshme dhe çfarë jo. Përpjekja e kompanisë Meta për të krijuar një AI të aftë të shkruajë punime akademike prodhoi studime raciste, seksiste, diskriminuese dhe të rreme.

“Po afrohet një kërcënim shumë më i madh”- thanë Nathan E. Sanders dhe Bruce Schneier për “The New York Times”. Gjeneruesit e tekstit të Inteligjencës Artificiale mund të krijojnë shpejt dhjetëra mijëra e-maile dhe letra të simuluara, por e kanë të vështirë të prodhojnë letra për redaktorin, apo analiza të sakta në një shkallë astronomike.

Aktorët e dyshimtë mund ta përdorin AI për të përhapur dezinformata dhe propagandë dhe të imitojnë punën që bëri Agjencia Ruse e Kërkimeve në Internet gjatë zgjedhjeve të 2016, por me një kosto shumë më të ulët.

Ndërsa AI do të bëhet në mënyrë eksponenciale më e sofistikuar në vitet e ardhshme, ajo mund ta bëjë gati të pamundur të dihet se cilat informacione, foto dhe artikuj që gjeni në internet janë krijuar artificialisht dhe cilat janë reale, duke e minuar vetë demokracinë.

Ndikimi i AI mund të jetë edhe vdekjeprurës, thotë kongresmeni i Kalifornisë Ted Lieu. Algoritmet e fuqizuara nga AI, kanë ndihmuar tashmë në radikalizimin e njerëzve në internet dhe armët autonome të drejtuara nga AI mund të bredhin rrugëve një ditë.

Inteligjenca Artificiale po përdoret tashmë në sistemet e njohjes së fytyrës dhe mund të prodhojë një regjim ndërhyrës të mbikëqyrjes publike dhe private, ku qeveria dhe koorporatat private mund të dinë saktësisht se ku jeni dhe çfarë po bëni.

Për të parandaluar rezultatet më të rrezikshme të këtij revolucioni të katërt industrial, ne kemi nevojë për një komision federal që duhet të përbëhet nga ekspertë të teknologjisë për të identifikuar rreziqet dhe mundësitë që ofron kjo teknologji.

We cannot allow AI to continue its revolutionary development unchecked. We can either use and discipline AI to make the world better, or we will allow Artificial Intelligence to dictate to humanity what kind of world we will live in./ Bota.al