Stil jete

How distancing myself from my phone helped me recover from a heart attack

How distancing myself from my phone helped me recover from a heart attack

By Rafael Behr/ In the first few weeks of recovery, I developed the ability to travel through time. I had to spend a lot of time in bed, and being often on the borderline between sleep and wakefulness, half-conscious, I found that I could explore scenes from my past in great detail.

I wondered if it was a side effect of the medication I was taking or if it would be something permanent. It was an almost hallucinogenic period but not unpleasant. I couldn't reproduce whole scenes from my youth, but I could transport myself to old places, and only indoors.

I could smell the dampness on the charcoal carpet in the living room of the apartment I rented with friends when I graduated college. I could explore these spaces with fingertip precision, centimeter after centering. I told my wife that the heart attack had left me with a superpower, though not a very practical one.

She wasn't nearly as impressed as I was. Then this gift faded. I understood better after he left. My very vivid memory had taken me to the places where I had once lived and was happy. It was a comforting and reassuring expression. I was turning to the past to confirm that it joined the present and contained a bridge to a future. My body was caressing the memories of the places I once called home. I wasn't strong enough to leave the house yet and I wasn't allowed to work, which meant I didn't follow the news. I disconnected from the internet but to my surprise, I was not haunted as I had feared. I had tried disconnecting from my phone before, on vacation. It was just as hard as when I quit smoking. There is the same restlessness, the same trembling in the hands without something to hold,

Nikotina aktivizon receptorët në tru që çlirojnë dopaminën, një kimikat i fuqishëm që na bën të ndjehemi mirë. Ai çlirohet sa herë që bëjmë diçka të këndshme. Pra kur hamë një ushqim të shijshëm, kur zgjohemi pas një gjumi të mirë, kur shënoni gol në ndeshjen e fundjavës me shokët, kur kryeni marrëdhënie seksuale.

Aspekti tinëzar i cigares është mënyra se si ajo imiton kënaqësinë e kryerjes së gjërave. Media sociale luan me të njëjtin cikël të shpërblimit të rremë dhe dëshirës së përtërirë. Gazetarët janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj Twitter sepse plotëson 2 orekse në të njëjtën kohë: detyrimin për të ditur se çfarë po ndodh dhe nevojën për një audiencë.

Edhe reagimi armiqësor e ushqen varësinë, ose sepse ndiheni të detyruar të mbroni veten ose sepse nuk dëshironi të dilni nga aty me një vlerësim negativ. Keni një shije të hidhur pas leximit të komentit abuziv, dhe mendoni se më shumë postime do ta zbehin efektin e tij.

Por është gjithashtu një lojë, që përmban një lloj të veçantë detyrimi. Është një garë për të fituar miq dhe ndjekës, pëlqime dhe ri-postime. Kërkimi për njohje, pavarësisht se çfarë thuhet apo ndahet, është motori tregtar i mediave sociale. “Produkti” është vëmendja, dhe nuk ka rëndësi nëse ajo që shkaktoi klikimin ishte fotoja e një maceje apo një video kundër vaksinave.

Koncepti i “ekonomisë së vëmendjes” u krijua përpara se atë ta shkruante interneti në modelin e biznesit të një industrie multi-trilionë dollarëshe. Ai u teorizua për herë të parë në vitet 1970 nga shkencëtari kompjuterik dhe psikologu fitues i Çmimit Nobelit, HerbertA.Simon.

Ai shkroi ndër të tjera: “Në një botë të pasur me informacion, pasuria e informacionit nënkupton mungesën e diçkaje tjetër: mungesën e çdo gjëje që konsumon informacioni. Ajo që konsumon informacioni është mjaft e qartë: ai konsumon vëmendjen e marrësve të tij. Prandaj një informacion i pasur krijon një varfëri të vëmendjes”.

Pra sa më i mbushur me njerëz të jetë tregu i informacionit, aq më e vështirë është për faktet jo shumë të bujshme që të konkurrojnë me të tjerat. Ato kanë nevojë për doza më të larta “erëzash”. Në politikë, kjo krijon stimuj për provokime të qëllimshme. Një nga mënyrat për të tërhequr vëmendjen e një auditori të madh, është të nxisni zemërimin e një audience më të vogël.

Në politikë, tërbimi i palës tjetër mund të jetë një teknikë efektive e fushatës për të përforcuar një mesazh thelbësor. Opinionet ekstreme janë dyfish fitimprurëse. Ato përhapen në fillim nga ata që pajtohen me to plot pasion, dhe pastaj nga pala tjetër si shembuj të gabimit.

Arena ku debatohen lajmet dhe idetë është përfshirë në furi emocionale, e cila nuk është një gjendje mendore e favorshme për moderimin e matur.

Disa nga teknologjitë më të sofistikuara të zhvilluara nga speciet tona janë krijuar bazuar tek ana më primitive e natyrës sonë. Pastaj ato i vendosëm në zemër të demokracisë. Sigurisht, kompanitë e teknologjisë nuk synonin të korruptonin demokracinë.

Por egërsia e debatit dhe tkurrja e hapësirave neutrale ku mund të jetë i disponueshëmkompromisi, ndodh që të imponohet nga logjika e tregut, dhe rrjeti është gjithashtu një shesh publik. Dhe dëmet janë të mëdha. Fjala është për një sulm strukturor mbi themelin e përkatësisë kolektive në një komunitet të vetëm politik.

Është e vështirë të kesh një debat mbi mënyrën më të mirë të veprimit kur hapësira e informacionit është ndarë në zona komforti, secila me barrikadën e vet mbrojtëse kundër argumenteve shqetësuese. Në një sferë kaq të zbërthyer, post-publike, është e vështirë të biesh dakord për atë që ka rëndësi, madje është e vështirë të zgjidhësh një llogari standarde të asaj që përbën realitet.

Aspekti më delikat dhe më i dëmshëm i medias së post të vërtetës është sasia e energjisë së konsumuar në garën e përcaktimit të fakteve bazë që as nuk duhet të kontestohen. Kjo përshpejton gërryerjen e besimit tek institucionet civile.

Pasi ndalova lundrimin në rrjet, u bëra i vetëdijshëm për një ndryshim të dukshëm në ritmin mendor që ndodh kur nuk i ndërprisni më proceset tuaja të mendimit me një ekran të ndritshëm. Sigurisht disa kontakte me mediat sociale ishin të pashmangshme sapo u ktheva në punë (edhe pse rregulli është rrallë në fundjavë, asnjëherë në pushime).

Me një higjienë dixhitale të mjaftueshme – vendosja e opsioni të privatësisë maksimale; bllokimi dhe heshtja e të çmendurve – mund të jetë një burim i bollshëm të dhënash dhe idesh. Për çdo troll maniak që më është dashur të injoroj, ka shumë zëra të mprehtë dhe të zhytur në mendime.

There are a lot of people I've never met offline, but common sense and good humor online have helped me keep my mental balance. I still get angry at some of the things I read online, but I'm better at distinguishing between how much of that anger is organically mine and how much is synthetic, a poisonous substance emanating from the machinery I use for work.

After almost 2 years as a cardiac patient who was constantly being followed by the doctor, I was forced to undergo a coronary test. The test didn't reveal any hidden blockages, only showing the damage I knew was already done to my heart from years of unhealthy living.

Originally published on bota.al