Stil jete

A Harvard nutritionist reveals the vitamin that keeps the brain young and healthy

A Harvard nutritionist reveals the vitamin that keeps the brain young and
By Uma Naidoo/ As a nutritionist, I always find it necessary to maintain a well-balanced diet. And given that the risk of neurological disease increases with age, a question my patients often ask is, "What is the best vitamin to protect our aging brain?"

The group of vitamins I prioritize most to keep my brain young and healthy are the B vitamins.

Brain benefits of B vitamins

Depression, dementia and mental impairment are often associated with a lack of B vitamins, a study from the Wayne State University School of Medicine found.

There are eight different B vitamins, each with their own primary health benefits:

1. Increase your energy.

Vitamin B1, or thiamine, is essential for the basic function of our cells and the metabolism of nutrients for energy.

2. Breakdown of medications.

Vitamin B2, or riboflavin, acts as an assistant to enzymes in our cells that carry out important reactions, both in the body and in the brain.

3. Reduction of inflammation.

Vitamin B3, or niacin, works with more than 400 enzymes to produce materials like cholesterol and fat needed within the body and to turn energy into all of our organ systems.

4. Supports overall brain health.

Vitamina B5 , ose acidi pantotenik , është thelbësor për krijimin e një përbërje molekulare të quajtur koenzima A, e cila ndihmon enzimat e trupit tonë të ndërtojnë dhe shpërbëjnë acidet yndyrore për energji.

5. Luftoni sëmundjet.

Vitamina B6 , ose piridoksina , është e dukshme për rolin e saj në parandalimin e sëmundjeve, sepse nivelet e duhura të kësaj vitamine shoqërohen me rrezik më të ulët të një numri kanceresh.

6. Ndihmon qelizat të komunikojnë më mirë.

Vitamina B7 , më së shumti e njohur si biotina , rregullon sinjalet e qelizave për komunikim të shpejtë dhe efikas në të gjithë trupin. Në tru, është thelbësore për sinjalizimin qelizor nëpërmjet neurotransmetuesve.

7. Duke ju mbajtur të ekuilibruar.

Vitamina B9 , ose folati , është një vitaminë kyçe për mbështetjen e shëndetit të trurit dhe neurologjik, funksionin optimal të neurotransmetuesit dhe shëndetin e ekuilibruar psikologjik.

8. Duke ndihmuar zemrën tuaj.

Vitamina B12, ose kobalamina , është një vitaminë thelbësore për formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe ADN-së, dhe për mbështetjen e zhvillimit dhe funksionit të sistemit nervor.

Ushqimet më të mira të vitaminës B

Këtu janë gjashtë ushqime të pasura me vitaminë B që ha çdo ditë:

1. Një vezë përmban një të tretën e vlerës së rekomanduar ditore të vitaminës B7, ndërkohë që përmban edhe sasi të vogla të shumë vitaminave të tjera B.

2. Kosi është i lartë në vitaminë B2 dhe vitaminë B12.

3. Bishtajoret si fasulet e zeza, qiqrat, edamame dhe thjerrëzat ndihmojnë për të përmirësuar gjendjen shpirtërore dhe shëndetin e trurit. Ato janë një burim i shkëlqyer i vitaminës B9 dhe përfshijnë sasi të vogla të vitaminës B1, vitaminës B2, vitaminës B3, vitaminës B5 dhe vitaminës B6.

4. Salmoni është natyralisht i pasur me të gjitha vitaminat B, veçanërisht vitaminën B2, vitaminën B3, vitaminën B6 dhe vitaminën B12. Jini të vetëdijshëm për burimin e ushqimit tuaj të detit dhe mbani mend se salmoni i ngrirë ose i konservuar është gjithashtu një opsion buxhetor.

5. Farat e lulediellit janë një nga burimet më të mira bimore të vitaminës B5.

6. Zarzavatet me gjethe të tilla si spinaqi, chard zviceran dhe lakra janë një burim i shkëlqyer i vitaminës B9.

Dr. Uma Naidoo is a nutritional psychiatrist, brain expert and faculty member at Harvard Medical School.