Showbiz

The success story of Anna Wintour who dropped out of school when she was 16

The success story of Anna Wintour who dropped out of school when she was 16

From a privileged childhood in Phillimore Gardens, today one of the most expensive areas of London. From the difficult relationship with the school, which he left at the age of 16, to building a work network made up of people who know how to be united. Anna Wintour, 73, has been the director of the monthly Vogue America since 1988, considered the most authoritative fashion magazine in the world. She is also the inspiration for the protagonist of The Devil Wears Prada, played by Meryl Streep. The journalist and entrepreneur told her story to the Financial Times.

Wintour's ka një karrierë e jashtëzakonshme. Në vitin 2020, disa muaj pas thashethemeve se ajo së shpejti do të jepte dorëheqjen për shkak të akuzave për paragjykim racor – Wintour kërkoi falje për disa fjali që shqiptoi – asaj iu dha titulli i shefit global të përmbajtjes dhe drejtoreshë editoriale globale e Vogue. Me pak fjalë, ajo u bë perandoresha e Vogue. Ajo u bë gjithashtu shefe globale e përmbajtjes së Condé Nast, një rol që i dha asaj mbikëqyrjen e të gjitha revistave Condé Nast në 32 tregje (përveç The New Yorker). Që kur u promovua si botuese globale, ajo ka sjellë një revolucion të vërtetë brenda Vogue. Shumë redaktorë të profilit të lartë janë zëvendësuar me të rinj më pak të famshëm.

Ideja, thotë Wintour, është që 'të sigurohemi që të gjithë të ndiejnë se një epokë tjetër ka filluar dhe se ne të gjithë po punojmë së bashku si një rrjet global'. Me punësimin, ëintour thotë se ajo ka 'një rregull: punësoj dikë që jam e lumtur ta shoh kur shkoj në zyrën time, ose nëse kaloj në rrugë'.

Ajo ka pasur një fëmijëri të privilegjuar, në një shtëpi në Phillimore Gardens, pranë Holland Park, tani një nga rrugët më të shtrenjta në Londër. Nëna e saj ishte kritike filmi dhe babai redaktor i Evening Standard, një gazetë lokale britanike. Ishte ai që i sugjeroi asaj të shkruante 'të bëhej redaktore e Vogue' në një formular në shkollë ku pyetej se cila ishte ëndrra e saj.

'Unë nuk mendoj se do ta kisha menduar ndonjëherë të bëja atë punë nëse ai nuk do të kishte qenë kaq i vendosur.'

Wintour e la shkollën në moshën 16 vjeçare.

“Nuk isha shumë e mirë, të them të drejtën”, thotë ajo. “Dhe unë doja të isha e pavarur dhe të bëja rrugën time. Isha një studente dembele dhe që kisha vëllezër dhe motra që ishin shumë të mirë në shkollë.”

Më pas filloi të punonte në katet e shitjeve të Biba-s, më pas në Harrods. Babai i saj e ndihmoi të merrte punën e saj të parë editoriale në Harper's & Queen, ku i bëri përshtypje stafit me rrobat e saj të stilistëve. Më pas ajo u transferua në Nju Jork sepse, shpjegoi ajo, “nuk më njihnin atje si vajzën e një gazetari të famshëm. Atyre nuk u interesonte se në çfarë shkolle shkoja”. Në Nju Jork, Alexander Liberman, drejtori brilant dhe i zgjuar editorial i Condé Nast, e emëroi si drejtoreshën krijuese të Vogue, një rol që nuk ekzistonte më parë.

Wintour thotë se ka bërë çmos për të injoruar karikaturat e tabloideve të saj. “Ndonjëherë ata më kanë imagjinatë të egër. Unë sinqerisht shpresoj që kolegët me të cilët punoj të dinë se kush jam dhe cilat janë vlerat tona të përbashkëta”, thotë Anna.

Wintour ridizajnoi Vogue. Kopertina e parë e krijuar nga ajo në nëntor 1988 i dha një avantazh të ri revistës, duke ndikuar gjithashtu në modën ndërkombëtare. Modelja Michaela Bercu u fotografua në rrugë e veshur me xhinse dhe një triko couture nga Lacroix. Ky moment ishte simboli i një epoke të re për revistën, më e orientuar drejt të rinjve dhe modës së përditshme. Ishte një largim nga kopertinat artificiale, të shkrepura në studio, të së shkuarës së Vogue.

“God is in the details, but I'm not a creative person. I can't draw, I can't sketch, I can't do anything. I just have to make sure things are done right," says Anna.

She wakes up early, spends an hour at the gym and gets to the office by 8:30 most mornings. Always leaves the office at a reasonable hour, early enough to go to the theater or catch a private screening at the cinema. She spends weekends at her large farm in Mastic on Long Island with her children and three grandchildren.