Shëndeti

Pineapple, the fruit that eats you as you eat it

Pineapple, the fruit that eats you as you eat it

OLIVIA BIRSAN/ Have you ever tasted a pineapple, whether in food, in a smoothie or just as a fruit, and wondered why it gives you a tingling sensation in your mouth? I once thought it was a minor allergic reaction until I came across a TikTok by Dr Karan Raj scientifically explaining why it happens.

In the video, which has nearly 90,000 views, Dr Raj says that every time you eat a piece of pineapple, he eats a piece of yours in return. What?

Po, me sa duket është e vërtetë. Teksa hamë ananasin, në të vërtetë shpohemi nga mijëra gjilpëra të vogla të quajtura 'rafide'. Këto gjilpëra përmbajnë atë që quhet oksalat kalciumi dhe hap vrima të vogla në membranat qelizore, duke shkaktuar irritim.

Dr Raj vazhdon, “Përveç gjilpërave të mprehta, ananasi përmban një enzimë proteolitike të njohur si bromelain.

“Kjo e kombinuar me acidin natyral të ananasit fillon të gëlltisë mishin tuaj. Ai zbërthen proteinat dhe meqenëse trupi juaj është i përbërë nga proteina, ananasi përpiqet t'i tresë, duke filluar nga gjuha dhe mukozat në zgavrën tuaj të gojës."

Doktori shton se ndërsa po dëmton fizikisht qelizat tuaja, nuk duhet të shqetësoheni. Pasi të keni gëlltitur ananasin, acidi i stomakut dhe enzima proteolitike e trupit tuaj do ta bëjnë atë të padëmshëm.

Several commenters have recounted their own horror stories. "I ate a whole grain once and my mouth was bleeding when I finished," said one TikToker.

Another said: "Now I know why my palate gets so bad after eating pineapple!"

However, it's not just pineapple that does this. Papaya, figs and kiwi also have 'attack' proteolytic enzymes.

How to avoid the tingling sensation of needles? “Boil the fruit or put it in salt water to denature and change the form of the enzyme,” explains Dr Raj.