Rajoni

The EU and the US demand the implementation of the Ohrid agreement between Kosovo and Serbia

The EU and the US demand the implementation of the Ohrid agreement between

The High Representative of the European Union for Foreign Policy and Security, Josep Borrell, informed the EU's foreign ministers about the Ohrid agreement that was reached between Kosovo and Serbia on March 18. According to Borrell, this is a huge achievement despite not being signed.

"These agreements come into force with the statement I issued. There was no signature for legal reasons, but both parties agreed that my statement is a commitment on their part to fully fulfill the obligations arising from this agreement and the implementation annex," said Borrell.

The head of European diplomacy reiterated that official Pristina urgently needs the start of the formation of the Association of municipalities with a Serbian majority.

"The calendar requires each party to do its part, the construction of the house does not start from the roof. Some of these things are very urgent, I have said that Kosovo must urgently dedicate itself to the formation of the Association. A number of commitments have been made and we will see how the parties will fulfill them", said Borrell.

Ohrid Agreements

At the Ohrid meeting, which was held on March 18, under the mediation of the chief European diplomat, Prime Minister Albin Kurti and President Aleksandar Vu?i? agreed with the annex to the implementation of the Agreement towards the normalization of relations. The agreement, which was published by the European Union on February 27 in Brussels, has 11 articles, but does not specifically mention mutual recognition.

However, the document requires both parties to accept each other's documents and symbols, including passports, diplomas and license plates. It also asks the parties to implement all the agreements reached so far in the dialogue for the normalization of relations, including the one for the formation of the Association of municipalities with a Serbian majority in Kosovo.

The Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, who does not like to call it an Association, says that, "Kosovo will be guided by the highest standards so that the Serbs in Kosovo do not have any encroachment".

“Ekziston një paragraf i cili flet për një nivel adekuat të vetëmenaxhimit të komunitetit (jo-shumicë) serb dhe natyrisht ne do të udhëhiqemi prej standardeve më të larta që edhe serbët në Kosovë të mos kenë asnjë cenim, asnjë diskriminim”, tha kryeministri Kurti pas një takimi që zhvilloi me ambasadorët e vendeve të QUINT-it në Prishtinë.

Shtimi i presionit

Presion mbi Prishtinën dhe Beogradin që të nisin menjëherë zbatimin e marrëveshjes po bëjnë edhe SHBA-të. I dërguari amerikan për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, që ishte vëzhgues në takimin e Ohrit, tha se pajtimi ndërmjet Kosovës dhe Serbisë për zbatimin e marrëveshjes për normalizimin e marrëdhënieve është historik dhe palët duhet të fillojnë menjëherë vënien në jetë të saj.

Sipas tij, marrëveshja ka detyrime ligjore për tw përmbushur. “Prishtina duhet ta bëjë punën e saj, e këtë duhet ta bëjë edhe Serbia,” tha ai duke shtuar se, “Beogradi duhet të fillojë me njohjen e dokumenteve të Kosovës dhe simboleve kombëtare”.

“Për Kosovën është e rëndësishme që të fillojë hartimin e versionit të saj të Asociacionit të komunave me shumicë serbe. Ka shumë detyrime të tjera, por mendoj se këto janë më të rëndësishmet”, tha Escobar, në një konferencë me gazetarë.

“Ne besojmë se duhet të jetë një Asociacion që iu shërben interesave të popullit të rajonit, që funksionon për të dyja palët, që lejon serbët etnikë të marrin pjesë plotësisht në jetën civile dhe demokratike të Kosovës. Por duhet të jetë edhe një Asociacion që nuk shkel strukturën kushtetuese të Kosovës, apo prek funksionalitetin e saj”, tha Gabriel Escobar.

Zbatimi është obligim ligjor

Esobar bëri të qartë se pajtimi i Kosovës dhe Serbisë në Ohër për zbatimin e marrëveshjes është obligim ligjor, ndonëse nuk kishte nënshkrime.

“Dua ta bëj të qartë. Ky është detyrim ligjor për të cilin Serbia është pajtuar, sikurse edhe Kosova. Diskutimi rreth nënshkrimit është përqendrim ndaj diçkaje që nuk ka ndikim në faktin se e kemi një marrëveshje. Është një marrëveshje. Ne e trajtojmë të tillë. Të dyja palët hynë në të me seriozitet dhe Bashkimi Europian konfirmoi se është e tillë në sytë e tij”, theksoi emisari amerikan Gabriel Escobar.

Vijat e kuqe të Serbisë

Nga ana tjetër, ministri i Jashtëm i Serbisë, Ivica Daçiç, ka thënë se Serbia është e gatshme ta zbatojë marrëveshjen e arritur me Kosovën në Ohër, pa prekur vijat e saj të kuqe.

“Vijat tona të kuqe, me të cilat nuk pajtohemi përfshijnë njohjen reciproke: jo njohje e Kosovës dhe as anëtarësim i Kosovës në Kombet e Bashkuara”, tha Daçiç në Bruksel, gjatë një konference donatorësh, pas tërmetit që ka goditur Turqinë.

Sipas tij, marrëveshja e Ohrit, “është në drejtim të normalizimit të marrëdhënieve dhe asgjë më shumë se kaq”.

“Mendoj se është vazhdimësi e asaj që kemi filluar rreth 10 vjet më parë dhe në këtë aspekt është shumë e rëndësishme të dihet se kjo është një marrëveshje për hapat e mëtejshëm në normalizimin e marrëdhënieve dhe jo për çështjet e statusit”, u shpreh Daçiç.

However, the European plan for the normalization of relations, for which Prishtina and Belgrade agreed on February 27 in Brussels and on March 18 in Ohrid for its implementation, requires good neighborly relations, recognition of documents and symbols and respect for sovereignty and integrity terrestrial.

It requires that the parties do not hinder each other in the integration processes, but does not require mutual recognition. This is precisely why the opposition parties in Kosovo invited Prime Minister Kurti to the parliamentary session on Thursday to report on the agreement, which the opposition says will damage the integration processes of the country for a long period of time./DW