Lajme nga Bota

What are "zombie viruses", still alive after 50 thousand years

What are "zombie viruses", still alive after 50 thousand years

The increasingly high temperatures on our planet are also affecting the so-called "permafrost", the layer of frozen soil or Permafrost, which contains viruses that have been "sleeping" for thousands of years. But what could happen with the melting of Permafrost?

Kimberly Miner, a climate scientist at NASA's California Institute of Technology Laboratory, says the situation is worrying. "There are some worrying elements about permafrost. Therefore, it is extremely important to preserve as much of the Permafrost as possible," she says. Permafrost covers 1/5 of the Northern Hemisphere.

"Zombie viruses" alive after 50 thousand years

The partial melting of this layer carries quite a few risks, as pointed out by another researcher Jean-Michel Claveri, professor of medicine and genome at the University of Marseille, France. The scientist examined samples of permafrost taken in Siberia to look for what he calls "zombie viruses".

The scientist studies special types of viruses discovered since 2003. Due to their size, they are visible through a normal microscope. In 2014, the professor managed to revive a virus isolated from permafrost. Through the use of cell cultures, the virus regained its infectious characteristics after 30,000 years.

For safety reasons, the experiment involved a virus capable of infecting only single-celled organisms, and not animals or humans. In 2015, the team repeated the study on a virus capable of infecting amoebas. While in the latest study, published on February 18 in the journal "Virus", Klaveri isolated several virus strains from multiple permafrost samples taken from 7 different areas across Siberia, and showed that each of them can infect cultured amoeba cells.

Virusi më i vjetër daton 48.500 vjet më parë. Më i riu 27.000 mijë vite më parë. “Ne i konsiderojmë këto viruse që infektojnë amebën si zëvendësues të gjithë viruseve të tjerë të mundshëm që mund të gjenden në Permafrost. Ne shohim gjurmë të shumë viruseve të tjera. Ne e dimë që ato janë atje. Nuk e dimë me siguri nëse janë ende gjallë. Por nëse viruset e amebës janë ende gjallë, nuk ka arsye pse viruset e tjerë të mos jenë ende të gjallë dhe të aftë të infektojnë bujtësit e tyre”– deklaroi Klaveri për CNN.

Viruse të rrezikshme për njerëzit

Tashmë në Permafrost janë identifikuar gjurmët e viruseve dhe baktereve që mund të infektojnë njerëzit. Në fragmentin e një mushkërie të marrë nga trupi i një gruaje, të zhvarrosur në vitin 1997 nga ngrica e përhershme në një fshat në Gadishullin Sjuard në Alaskë, u identifikua materiali gjenomik i llojit të gripit, që ka qenë përgjegjës për pandeminë e vitit 1918.

Në vitin 2012, shkencëtarët konfirmuan se mbetjet 300-vjeçare të mumifikuara të një gruaje të varrosur në Siberi, përmbanin gjurmë të virusit që shkakton linë. A ka rreziqe reale nga shkrirja e Permafrostit? Shkencëtarët nuk e dinë se edhe për sa kohë çdo virus i “ngrirë”mund të mbetet efektiv pasi të jetë ekspozuar ndaj kushteve të sotme.

Nor can it be determined with certainty how likely the virus is to encounter a suitable host. Not all viruses are pathogens that can cause disease. Some are benign or even beneficial to their hosts. However, Klaveri says that "the risk will increase in the context of global warming, because the melting of permafrost will continue to accelerate, and more people will populate the Arctic as a result of industrial initiatives."

Originally published on Bota.al