BOTA

A former NATO general president in the Czech Republic

A former NATO general president in the Czech Republic

Former NATO general Petr Pavel is the new Czech president. Petr Pavel was unknown to the Czech public opinion until a few years ago, but in the last elections in the country he won about 58% of the votes against the populist oligarch Andrej Babis who managed to get 42% of the votes.

From communist soldier to NATO

61-year-old Petr Pavel was a member of the Communist Party before the change, like most professional soldiers. His training also includes training for the information services and the Czechoslovak army. After 1990, Pavl continued his education and made a career. He studied in American and British schools, including international relations. Pavl became known as a soldier while serving in the NATO troops in the former Yugoslavia. In 1993, he led an operation in which 50 French soldiers were rescued from a war zone between Serbs and Croats in eastern Croatia. After that Pavel was awarded the Order of the Legion of Honor in France and the Medal of Heroes of the Czech Republic. His career continued with his appointment as Chief of General Staff of the Czech Army. In 2018, Pavel retired as a soldier.

A former NATO general president in the Czech Republic

Three years of preparation

In 2019, Pavel began preparations for the presidential campaign, before announcing his candidacy. He started traveling the country and talking to citizens about his experience in the army, defense issues and his life giving many interviews. During the Covid pandemic, during which the Czech Republic was among the countries with the highest number of deaths per population, Pavel created a team of experts that tried to consult the government with scientific advice. At this time, it started to be said that Petr Pavel wants to run for president. In the polls, he was favored until Andrej Babis announced his candidacy.

Gjatë fushatës Pavel u përpoq të paraqitej si kandidat i pavarur, jopolitik, dhe tregonte vëmendje për çëshjet ushtarake dhe ndërkombëtare. "Kam mësuar diplomacinë në krye të NATO-s, kur më duhej të arrija ujdi mes 30 vendeve", tha Pavel në një duel televiziv në televizionin Nova. Ai u paraqit me dinjitet, qetësi dhe bindi shumë çekë me sigurinë e paraqitjes dhe preferencën për motorë të fortë. Dhe jo pak edhe për shkak të ngjashmërisë së tij me themeluesin dhe presidentin e parë çekosllovak, Tomas Garrique Masaryk (1850-1937).

Në raundin e dytë ai u mbështet edhe kandidatja që doli në vend të tretë, ekonomistja 44-vjeçare, Danuse Nedrudova dhe kandidatë të tjerë properëndimorë. Por disa votues kishin probleme me të shkuarën komuniste të ish-gjeneralit. "Kjo është një goditje për të gjithë viktimat e regjimit komunist", tha muzikanti i njohur, disidenti dhe ish-ministër për të Drejtat e njeriut, Michael Kocab për radion çeke. Por nuk u vërtetua frika se kjo do të trembte shumë votues prodemokratikë të shkonin në zgjedhjet e balotazhit. Ashtu si edhe përpjekja e Babis, që para raundit të balotazhit pretendonte, se Pavel do ta çojë vendin në luftë, në një kohë që Babis përpiqet për paqen në Ukrainë. Pavel siguroi shumicën në zgjedhje që patën një pjesëmarrje shumë të lartë të votuesve, rreth 70%.

A former NATO general president in the Czech Republic

Pavel: "Nuk shoh humbës dhe fitues"

Pavel deklaroi, se detyra e tij e parë është të bashkoj vendin e përçarë nga zgjedhjet. "Nuk shoh në këtë vend elektorat që humb ose fiton. Vlera si e vërteta, dinjiteti, respekti dhe devocioni kanë fituar. Jam i gatshëm që këto vlera të mos i kthej vetëm në presidencë por t'ia kthej edhe republikës përmes shërbimit tim." Presidentja çeke, Zuzana Caputova erdhi në shtabin zgjedhor që të shtunën në mbrëmje dhe uroi presidentin e ri. "Me ju ka fituar shpresa, se dinjiteti dhe e vërteta mund të jenë të fortë", tha ajo. Caputova dhe Pavel kanë bërë të ditur, se do të vizitojnë së bashku Kievin shpejt.

Pavel was a favorite of young voters. "One of the reasons for Petr Pavel's success was that he managed to get many voters to the polls, even those who had previously voted for Danusa Nerudovan," said Pavel Maskarinec, a political scientist at Jan-Evangelista-Purkyne University in Usti nad Labem. With Pavel, a pro-European, pro-Western, pro-Atlantic politician has won, despite his distant communist past for a short time.

A former NATO general president in the Czech Republic

Andrej Babis

68-year-old Andrej Babis congratulated Pavel on his victory. Regarding his political future as deputy and leader of the opposition movement ANO, he did not express himself clearly. Experts do not think that the billionaire will retire from politics. The ANO movement is currently the strongest party in the polls and has a chance of winning the parliamentary elections in three years./DW