Art dhe Kulturë

A French thriller wins the Palme d'Or at the Cannes Film Festival

A French thriller wins the Palme d'Or at the Cannes Film Festival

French murder mystery film Anatomy of a Fall has taken home the top prize at this year's Cannes Film Festival.

Director Justine Triet won the Palme d'Or for the drama that tells the story of a writer accused of murdering her husband.

She becomes the third female director to win the prestigious award, which was first presented in 1955.

The thriller has the German actress Sandra Hüller as its protagonist.

While accepting the award, Triet criticized the French government for its response to recent pension protests.

“Këto protesta u shtypën në një mënyrë tronditëse”, tha ajo në fjalën e saj, pasi iu dorëzua çmimi nga ylli i Hollivudit, Jane Fonda.

Reformat e presidentit Emmanuel Macron në sistemin e pensioneve , të cilat përfshijnë rritjen e moshës së pensionit nga 62 në 64, kanë shkaktuar protesta të mëdha në Francë.

Triet kritikoi gjithashtu atë që ajo e quajti "komercializimin e kulturës" të qeverisë - duke sjellë më vonë reagimin e ministres franceze të Kulturës Rima Abdul Malak, duke thënë se ajo ishte "e mërzitur" nga komentet "të padrejta".

Çmimi i dytë më i madh, i shkoi regjisorit britanik Jonathan Glazer për The Zone of Interest, një adaptim i romanit të të ndjerit Martin Amis me të njëjtin emër për një familje që jetonte pranë Aushvicit.

Meanwhile, the best actor award went to Japan's Koji Yakusho for his role as a middle-aged Tokyo man who cleans toilets in Wim Wenders' Perfect Days, and Turkey's Merve Dizdar was named best actress for About Dry Grasses".

Vietnamese-French director Tran Anh Hung was named best for Pot-au-Feu, a love story starring Juliette Binoche and Benoît Magimel set in a 19th-century French villa.