Art dhe Kulturë

"Marie Kraja", as the word given to the past generation of artists was kept

"Marie Kraja", as the word given to the past generation of artists was

"Establishing here in our capital Tirana an international competition, where to promote talents, the stars of the future of the international opera scenes, has been for me "a word given" to all the artists of the past generation, from Marie Kraja to those of the 90s, who, although very talented, could never promote their talent alongside international colleagues and could never sing at 'La Scala', 'Met Opera', 'Vienne State Opera or Munich State Opera "etc. Making this festival and turning it into a tradition is a strong effort to give the country sustainable cultural tourism attractions".

Me këto fjalë Presidentja dhe themeluesja e festivalit të Vokalit Operistik, Zana Cela ka përshëndetur festivalin që nis sonte në sallën e Teatrit Kombëtar të Operës dhe Baletit dhe transmetohet të Top Channel.

"Marie Kraja", as the word given to the past generation of artists was

Pas rreth 300 aplikimesh nga e gjithë bota, juria në përbërje të së cilës janë drejtues të Operave europiane dhe agjenci menaxhimi këngëtarësh ka bërë përzgjedhjen paraprake dhe në netët finale do konkurrojnë 16 artistë. Nata e sotme është vetëm për konkurentët dhe jurinë, ku në qetësinë e duhur këngëtarët do të vlerësohen teknikisht. Kurse dy netët e tjera do të jenë të ndërtuara në formën e spektaklit, i cili në sajë të bashkëpunimit me Top Channel, gjatë të dyja netëve do të mund të shihet dhe nga shikuesi i gjerë televiziv, me regjinë e Redi Trenit.

Dirigjenti i orkestrës dhe gjithashtu Drejtor Artistik i Festivalit vjen nga Anglia dhe është i mirënjohuri Martin Andre, tashmë një nga emrat bazë të festivalit, . Prezantuese e festivalit, ashtu si dhe një vit më parë është një emër i lidhur ngushtësisht me "Marie Krajën", sopranoja e njohur shqiptare Enkeleda Kamani. Ajo ka triumfuar në këtë skenë në vitin 2015 dhe prej aty nisi një karrierë të shkëlqyer ndërkombëtare. Tashmë Kamani rikthehet në këtë skenë si prezantuese, por dhe për të kënduar. Në një rol të veçantë në prezantim, festivalit këtë vit i është bashkuar gazetari dhe moderatori i njohur Blendi Salaj ndërsa Vikena Kamenica, përveçse anëtare jurie do të ketë një rol special.

The ballet troupe will also be present at the festival, all with young and very talented dancers. Lyrical singers, as is tradition, will compete in two competitions: the aria competition and the song competition. This year, the new thing is that the most popular and beloved lyrical songs of the world and Albanian repertoire will come in the form of duets. On the first night of the competition, singers - contestants will have duets with each other, while in the final they will sing with well-known artists of Albanian light music. Well-known names such as Aurela Gaçe, Eneda Tarifa, Venera Lumani, Lind Islami, Kamela Islamaj, Era Rusi, Elhaida Dani and Juliana Pasha will sing alongside the operatic singers in the competition and without a doubt this will be one of the most anticipated parts of this show. .