Aktualitet

The Financial Times mocks Albanian men: They drink brandy and have meetings. Women are embracing freedom

The Financial Times mocks Albanian men: They drink brandy and have meetings.

A typical British analysis, but far from etiquette and for many it can also be read as mockery. This done by a prestigious like FT should be read carefully.

As you have seen from the news of the day, England has returned to the topic of Albanians emigrating and it seems that the topic has been rekindled.

Financial Times write-up

By Camilla Bell Davies/ As unemployed men flee the country, Albanian women are embracing new freedoms Facing the lowest wages and highest living costs in the Balkans, abandoned wives and mothers fend for themselves.

Bajram Curri, located in the northern, mountainous edge of Albania, has experienced an exodus of men.

Around a wood-burning stove in a shop in Bajram Curri, a group of women work, chat and exchange photos of their sons and husbands, almost all of them in London. Of the 12,310 Albanian migrants who went to Great Britain last year by boat, the vast majority were men from this mountainous region. They left because of a lack of work or a sense of boredom and hopelessness. This exodus is simultaneously transforming the lives of the women and mothers they leave behind. In this shop, women gather to make food, sew clothes, make hand-woven ornaments and draw maps to sell to locals and tourists.

Duke ruajtur rutinën e përdotshme, ato kanë krijuar pikërisht atë që burrave të tyre po u mungonte më vendin e tyre: një jetë sociale, një burim të ardhurash dhe shpresë. Pavarësisht një bumi të fundit në turizëm, mungesa kronike e vendeve të punës në Shqipëri është ende duke i larguar njerëzit. Kushtet ekonomike nuk janë aq të dëshpëruara sa ishin në komunizëm, por tranzicioni drejt një ekonomie tregu të begatë po rezulton të jetë i gjatë dhe i vështirë. Vendi ka disa nga pagat më të ulëta dhe kostot më të larta të jetesës në Ballkan. Edhe paga minimale e propozuar është gjithashtu e pamjaftueshme për të përballuar inflacionin në rritje: në vitet 2021-2022, shqiptarët shpenzuan deri në 60 për qind të të ardhurave të tyre vetëm për ushqime, sipas Andi Hoxhaj, një specialist i Ballkanit Perëndimor në University College London.

Të joshur nga ideja për një mënyrë jetese më të lehtë, fermerët zhvendosën familjet e tyre në qendra të vogla urbane si Barjam Curri. Menaxherja e faqes së internetit të dyqanit që gazetarja vizitoi, Gerta, jetonte në fshat duke kultivuar perime dhe duke rritur dele derisa babai i saj vendosi të zhvendosej në një apartament të zymtë në qytet në vitin 2007. Kur ai nuk ishte në gjendje të gjente punë, familja nisi të vuante nga uria.

Në këto situata, është e zakonshme që gratë të mbajnë peshën kryesore të familjes duke përdorur aftësitë e tyre të pastrimit, mirëmbajtjes apo shitjes në dyqane.

“Ndërkohë burrat ulen përreth duke pirë raki dhe duke u ndjerë të zhburrëruar”.

Në komunizëm, gratë ishin aktive në tregun e punës, por në vitet 1990 patriarkaliteti u rishfaq, duke i futur gratë në shtëpi, veçanërisht në zonat më të thella të vendit.

Shpesh, edhe burrat që emigrojnë nuk dërgojnë para për shumë vite në shtëpi, pasi u kanë borxhe trafikantëve të qenieve njerëzore, ose nuk mund të bëjnë mjaftueshëm para me punët fizike që bëjnë në emigrim. Gratë e mbetura vetëm duhet të vazhdojnë të mbajnë veten dhe shtëpinë.

Kjo mund të sjellë liri të reja dhe zgjim të ri për gratë. Gerta për shembull ka mësuar aftësi teknologjike nga menaxhimi i faqes së internetit dhe do të shkojë në universitet vitin e ardhshëm. Lida, menaxherja e dyqanit, u mbyll mes katër mureve të shtëpisë nga burri i saj, derisa ai u largua për të gjetur punë në Belgjikë. Me katër fëmijë për t'i rritur e vetme, nisi të bënte bizhuteri për t`i shitur, fitoi besim në vete dhe përfundimisht ndaloi së i dërguari mesazhe burrit të saj ku i kërkonte leje për të dale nga shtëpia.

Megjithatë, pavarësisht historive të suksesit ka ende gra që vuajnë nga uria, ose që bëhen viktima të skllavërisë modern pasi duhet të paguajnë borxhet për djalin që mori një varkë për të shkuar ilegalisht në Londër. Megjithatë, ka edhe disa anë pozitive për gjeneratën e ardhshme. Nënat e këtyre djemve të larguar tashmë kanë më shumë gjasa të përqendrohen në studimet e vajzave të tyre.

Në vitin 2021, 71 për qind e të regjistruarve në universitete në Shqipëri ishin gra, nga 58 për qind një dekadë më parë. Ndërkohë pjesëmarrja e meshkujve në fuqinë punëtore ka rënë në mënyrë të vazhdueshme gjatë 30 viteve të fundit. Dy orë larg Bajram Currit, në fshatin Shtiqën të Kukësit, jeton Naze, 89 vjeç, me vajzën dhe tre mbesat.

As her sons and grandsons are all in London, she focuses her energies on her daughters, and 'not just finding them a rich husband', she says proudly. Naze's nine-year-old granddaughter shyly greets me in English. "She studies a lot," says Naze. "One day she will be the president of Albania".