Ekonomia

Kalimi në energjinë e rinovueshme mund të kursejë triliona dollarë

Kalimi në energjinë e rinovueshme mund të kursejë triliona

Kalimi nga lëndët djegëse fosile në energjinë e rinovueshme mund t’i kursejë botës deri në 12 trilion dollarë deri në vitin 2050, thotë një studim i Universitetit të Oksfordit.

Raporti tha se ishte e gabuar dhe pesimiste të pretendohej se lëvizja e shpejtë drejt burimeve më të pastra të energjisë ishte e shtrenjtë.

Çmimet e gazit janë rritur për shkak të shqetësimeve në rritje për furnizimet me energji.

Por studiuesit thonë se blerja tani ka akoma më shumë përfitime ekonomike edhe për shkak të rënies së kostos së burimeve të rinovueshme.

“Përfundimi kryesor i studimit është se ne duhet të ecim me shpejtësi përpara me tranzicionin e energjisë së gjelbër, sepse do të na kursejë para,” i tha BBC News Prof Doyne Farmer nga Instituti për Mendimin e Ri Ekonomik në Shkollën Oxford Martin.

Gjetjet e raportit bazohen në përpunimin e të dhënave historike të çmimeve për burimet e rinovueshme dhe lëndët djegëse fosile dhe më pas në projeksionin se si ato mund të ndryshojnë në të ardhmen.

“Hulumtimi ynë më i fundit tregon se rritja e teknologjive kryesore të gjelbra do të vazhdojë të ulë kostot e tyre dhe sa më shpejt ta bëjmë këtë, aq më shumë do të kursejmë,” thotë Dr Rupert Way, autori kryesor i raportit.

Era dhe dielli janë tashmë opsioni më i lirë për projektet e reja të energjisë, por mbetet ende për tu vlerësuar se si do të ruhet më së miri energjia dhe të balancohet rrjeti kur ndryshimet e motit të çojnë në rënien e prodhimit të burimeve të rinovueshme.