BOTA

Japonia u kërkon të rinjve të pijnë më shumë alkol për të nxitur ekonominë

Japonia u kërkon të rinjve të pijnë më shumë alkol

Brezi i ri në Japoni pi më pak alkool se prindërit e tyre, një veprim që ka goditur taksat nga pijet si sake (vera e orizit).

Agjencia kombëtare e taksave ka ndërhyrë me një konkurs kombëtar për të dalë me ide për të ndryshuar trendin.

Fushata “Sake Viva!” shpreson të dalë me një plan për ta bërë pijen më tërheqëse dhe për të nxitur industrinë.

Japonia u kërkon të rinjve të pijnë më shumë alkol

Konkursi kërkon nga 20 deri në 39-vjeçarë që të ndajnë idetë e tyre të biznesit për të nisur kërkesën mes bashkëmoshatarëve të tyrepavarësisht nëse është fjala për sake japonez, shochu, uiski, birrë, apo verë.

Grupi që drejton konkursin për autoritetin tatimor thotë se zakonet e reja të formuara pjesërisht gjatë pandemisë Covid dhe një popullsi në plakje kanë çuar në një rënie të shitjeve të alkoolit.

Ajo dëshiron që garuesit të dalin me promovime, marka dhe madje plane të avancuara që përfshijnë inteligjencën artificiale.

Mediat japoneze thonë se reagimi ka qenë i përzier, me disa kritika në lidhje me ofertën për të promovuar një zakon jo të shëndetshëm. Por të tjerë kanë postuar ide të çuditshme në internet, si për shembull aktoret e famshme që “performojnë” si mikpritëse të realitetit virtual në klubet dixhitale.

Japonia u kërkon të rinjve të pijnë më shumë alkol

Garuesit kanë kohë deri në fund të shtatorit për të paraqitur idetë e tyre. Më pas planet më të mira do të zhvillohen me ndihmën e ekspertëve përpara se propozimet përfundimtare të paraqiten në nëntor.

Faqja e internetit e fushatës thotë se tregu i alkoolit në Japoni po tkurret dhe demografia më e vjetër e vendit krahas rënies së nivelit të lindjeve është një faktor i rëndësishëm pas tij.

Shifrat e fundit nga agjencia e taksave tregojnë se njerëzit pinin më pak në vitin 2020 sesa në 1995, me numra që bien nga një mesatare vjetore prej 100 litrash (22 gallons) në 75 litra (16 gallons).

Të ardhurat nga taksat mbi alkoolin gjithashtu janë tkurrur gjatë viteve. Sipas gazetës The Japan Times, ato përbënin 5% të të ardhurave totale në vitin 1980, por në vitin 2020 arrin në vetëm 1.7%.

Japonia u kërkon të rinjve të pijnë më shumë alkol

Banka Botërore vlerëson se gati një e treta (29%) e popullsisë së Japonisë është e moshës 65 vjeç e lart, përqindja më e lartë në botë.

Shqetësimet për të ardhmen e sake nuk janë problemi i vetëm që paraqet për ekonominë e Japonisë, po ashtu ka shqetësime për furnizimin e stafit më të ri për lloje të caktuara të punës dhe kujdesin për të moshuarit në të ardhmen.