Art dhe Kulturë

Salman Rushdie: Tani që jam thuajse i vdekur, të gjithë më duan

Salman Rushdie: Tani që jam thuajse i vdekur, të gjithë më

“Fotografia e New Yorker është dramatike dhe e fuqishme, por, në mënyrë më prozaike, kështu jam unë sot”.

Me ironi Salman Rushdie në një selfie të tij, komenton në Twitter imazhin e publikuar nga revista amerikane, i pari që nga sulmi i 12 gushtit të kaluar në Chautauqua, në shtetin e Nju Jorkut.

Në foto, bardh e zi, autori i Vargjeve Satanike mban një palë syze me lente të lyer, për të fshehur plagën e rëndë në syrin e djathtë të shkaktuar nga sulmi me thikë.

Intervista i paraprin publikimit në Shtetet e Bashkuara (dhe në Itali) të romanit më të fundit të Rushdie Victory City, një sagë dashurie, aventurash dhe mitesh, e vendosur në Indinë e shekullit të 14-të.

“Ishte një sulm kolosal, por unë nuk jam aq i keq. Ekziston një gjë që quhet çrregullimi i stresit post-traumatik. Ulem të shkruaj dhe asgjë nuk ndodh. Unë shkruaj, por është një përzierje e zbrazëtisë dhe plehrave, gjëra që shkruaj dhe fshij të nesërmen", thotë shkrimtari 75-vjeçar në intervistën e tij të parë që nga sulmi, duke treguar se kishte shumë vështirësi t'i kthehej shkrimit.

Rushdie, i cili ka humbur shikimin në njërin sy dhe përdorimin e njërës dorë, është ende në procesin e shërimit.

Agjenti i tij Andrew Wyle ka njoftuar se nuk do ta promovojë romanin në prezantime publike. "Kam qenë me fat, ndjenja ime kryesore është mirënjohja. Unë kam qenë më mirë, por duke marrë parasysh atë që ndodhi, nuk jam aq keq. Plagët më të rënda janë shëruar. Kam ndjesi në gishtin e madh dhe tregues dhe pjesën e poshtme të mesit të pëllëmbës. Kam bërë shumë terapi duarsh dhe më thonë se jam shumë mirë." Megjithatë, Rushdie tha se shtypja dhe shkrimi me dorë janë të vështira. "Unë jam në gjendje të ngrihem dhe të eci. Kur them se jam mirë, dua të them se ka pjesë të trupit tim që kanë nevojë për kontrolle të vazhdueshme. Ishte një sulm kolosal".

Në intervistë, ai rrëfen se ka edhe "vraga mendore" nga sulmi dhe mendon se duhet të rimendojë qasjen e tij ndaj sigurisë, pasi ka jetuar pa të për më shumë se dy dekada.

Intervistuesit David Remnick i cili i sugjeroi se ndoshta duhet të ishte më i kujdesshëm pasi u transferua në Nju Jork në vitin 2000, pasi kishte jetuar më parë i fshehur për disa vite, Rushdie iu përgjigj: "Epo, po e bëj këtë pyetje dhe përgjigju. Unë kam pasur më shumë se 20 vjet për të jetuar. Pra, a kam bërë gabim? Gjithashtu, kam shkruar shumë libra. Gjithmonë jam përpjekur të mos luaj rolin e viktimës".

Autori i sulmit ishte 24-vjeçari Hadi Matar, i arrestuar dhe i akuzuar për tentativë vrasjeje: “Ai është i vetmi fajtor”, tha Rushdie. "Një nga mënyrat me të cilat jam përpjekur t'i qasem jetës është të shoh përpara dhe jo prapa. Ajo që ndodh nesër është më e rëndësishme se ajo që ndodhi dje," tha Rushdie, i cili i tregon atij se shumë vite më parë kishte njerëz që dukej se lodheshin nga ekzistenca e tij e gjatë, sot vëren diçka tjetër: "Njerëzit nuk më donin. Sepse duhet të kisha vdekur. Tani që jam pothuajse i vdekur, të gjithë më duan".