Art dhe Kulturë

Pse ‘Plani 9 nga Hapësira e Jashtme’ konsiderohet filmi më i keq i të gjitha kohërave?

Pse ‘Plani 9 nga Hapësira e Jashtme’ konsiderohet filmi më
Në vitin 1978, u botua një libër i quajtur ‘Pesëdhjetë filmat më të këqinj të të gjitha kohërave’. Në fund të librit, kishte një faqe sugjerimesh që lexuesit ta plotësonin.

Një titull gjendej në pothuajse 400 përgjigjet e lexuesve: ‘Plani 9 nga Hapësira e Jashtme’. I shkruar, drejtuar dhe prodhuar nga Edward D Wood Jr, i njohur më mirë si Ed Wood, filmi është i zhanrit fantastiko-shkencor/horror rreth alienëve që shndërrojnë SHBA-në në disqe fluturuese dhe ringjallin kufomat në një varrezë të qytetit të vogël.

Filmi nuk pati thuajse fare shikues në kinema pas premierës në Los Anxhelos në vitin 1957, dhe kur u publikua më pas një tjetër seri u deklarua si filmi më i keq i të gjitha kohërave.

Dhe kjo ishte ajo që në fakt e bëri të njohur në mesin e shumë filmave të tjerë dhe pse të gjithë po ua sugjeronin miqve, për të parë se cili ishte filmi më i keq.

Gjithsesi, Plani 9 nga Hapësira e Jashtme padyshim mbahet mend. Më shumë se 60 vjet që nga premiera e tij e parë dhe më shumë se 40 që kur çmimet Golden Turkey e nxorrën nga errësira, ai ende konsiderohet si mishërimi i tmerrit kinematografik. Dhe kjo është arsyeja pse kaq shumë njerëz e ‘duan’.

Por çfarë e dallon atë nga 'katastrofat e tjera' të kinemasë?

Kritikët thonë se ‘Plani 9 nga Hapësira e Jashtme’ nuk është thjesht një film i keq, por një manual filmi "Çfarë nuk duhet bërë".

Pjesa më e madhe përbëhet nga skena të gjata, skenike, biseduese, në të cilat dialogu është ose përsëritës dhe i lodhshëm ose pa dashje gazmor.

Pse ‘Plani 9 nga Hapësira e Jashtme’ konsiderohet filmi më

Sado befasuese që mund të jetë fantazma qesharake që del herë pas here në ekran, ngjarjet prapa skenave janë pothuajse po aq magjepsëse. Vetë Wood ishte një veteran i Luftës së Dytë Botërore, i cili ishte i etur për të veshur veshje grash, pulovra angora, veçanërisht.

Por në fakt nuk është një dështim në çdo aspekt. ‘Plani 9 nga Hapësira e Jashtme’ është një film i tmerrshëm, i frikshëm dhe mizor. Por ka disa elementë që janë gjysmë të mirë. Ky titull jep një goditje, për fillim nëse, siç thotë legjenda, ai u ndryshua nga ‘Gratë Robbers’ në ‘Hapësira e jashtme’ me insistimin e mbështetësve.

Pse ‘Plani 9 nga Hapësira e Jashtme’ konsiderohet filmi më

Koncepti i alienëve që kthejnë njerëzit nga të vdekurit është gjithashtu premtues. Dhe disa nga imazhet janë mjaft të forta, ikonike, madje për t'u vendosur në postera dhe për t'u kthyer në kostume të Halloween. Në veçanti, Maila me bel "Vampira" Nurmi ishte joshëse arketipale gotike e ekranit vite përpara se Morticia Addams ose Elvira të visheshin ndonjëherë në një fustan të zi dhe ndërsa Xhonson i egër mund të ketë qenë katastrofik si polic, ai bën një zombie të frikshëm gurëzues. Këta faktorë janë të mjaftueshëm për ta bërë filmin pothuajse të shikueshëm.