Art dhe Kulturë

Pse njerëzit i lidhin duart për të kënduar Auld Lang Syne gjatë natës së Vitit të Ri?

Pse njerëzit i lidhin duart për të kënduar Auld Lang Syne

Në natën e Vitit të Ri, miliona njerëz në mbarë botën lidhin duart kur këndojnë Auld Lang Syne.

Tani hulumtimi nga Universiteti i Edinburgut ka zbuluar se origjina e traditës Hogmanay është e lidhur me masonerinë.

Të kënduarit me krahë të kryqëzuar dhe duar të bashkuara ishte një ritual i ndarjes masonike.

Muzikologu Dr Morag Grant zbuloi lidhjen në arkivat e Bibliotekës Mitchell të Glasgout.

Një raport gazete për Darkën e Burns të një shtëpize Ayrshire në vitin 1879 përshkruan Auld Lang Syne duke u kënduar ndërsa anëtarët formuan "rrethin e unitetit" - një ritual mason i quajtur gjithashtu "zinxhiri i bashkimit".

Dr Grant tha se tradita e të kënduarit të këngës në momentet e ndarjes, me duar të kryqëzuara, u shfaq në mesin e shekullit të 19-të midis masonëve dhe organizatave të tjera vëllazërore.

Pse njerëzit i lidhin duart për të kënduar Auld Lang Syne

"Ndjenjat e Auld Lang Syne nuk rezonuan vetëm me masonët," tha ajo.

"Disa nga raportet më të hershme të përdorimit të këngës gjatë ndarjes vijnë nga diplomimet e kolegjit amerikan në vitet 1850."

"Traditat dhe ritualet e shumta që lidhen me këngën - si dhe melodia e saj e thjeshtë dhe e këndshme - janë çelësi për të kuptuar përhapjen e saj fenomenale dhe pse ne ende e këndojmë atë sot."

Fama globale e këngës, Auld Lang Syne, i paraprin shpikjes së regjistrimit të zërit dhe epokës së transmetimit.

Kënga ishte përhapur tashmë në Japoni, ku u luajt gjatë diplomimit. Kënga luhet ende në mbyllje të biznesit në disa dyqane.

Në 1877, Alexander Graham Bell e përdori atë për të demonstruar telefonin dhe në 1890 ishte një nga këngët e para të regjistruara në gramafonin e Emil Berliner.

Përdorimi i këngës në vitin e ri u shfaq në të njëjtën kohë, përmes skocezëve që u mblodhën jashtë Katedrales së Shën Palit në Londër dhe të tjerëve që jetonin jashtë vendit.

Pse njerëzit i lidhin duart për të kënduar Auld Lang Syne

Scouts gjithashtu luajtën një rol kyç në famën e tij globale. Ai u këndua në fund të Jamboree të parë Botëror Scout, në 1920 dhe versionet në frëngjisht, gjermanisht, greqisht dhe polonisht pasuan shpejt.

"Auld Lang Syne është një këngë për bashkimin që na lidh me të tjerët gjatë viteve dhe megjithëse tërheqja e saj tani është globale, ajo është shumë e rrënjosur në botën e banuar në Burns."

Tiranapost.al