Art dhe Kulturë

Kryeveprat mikroskopike: Njihuni me njeriun që bën skulpturat më të vogla të punuara me dorë

Kryeveprat mikroskopike: Njihuni me njeriun që bën skulpturat më

Arti i tij i ndërlikuar mund të shihet siç duhet vetëm përmes një mikroskopi, dhe është aq i vogël saqë shpesh shfaqet brenda syrit të një gjilpëre, në kokën e një gjilpëre apo edhe në një qerpik njerëzor.

Wlliard Wigan ka arritur dy rekorde botërore për skulpturat më të vogla të punuara me dorë. Rekordi i tij i parë, në vitin 2013, ishte për një motoçikletë floriri e vogël 24 karatësh. Ai më pas vazhdoi të thyente rekordin e tij në vitin 2017 duke skalitur një embrion njeriu nga një fije qilimi. Sipas Rekordeve Botërore të Guinness , skulptura ishte 0,05388 mm (53,88 mikron) e gjerë dhe u vendos brenda mjekrës së Wigan-it.

Kryeveprat mikroskopike: Njihuni me njeriun që bën skulpturat më

Shembuj të tjerë të krijimeve të tij të pabesueshme përfshijnë një kishë të gdhendur nga një kokërr rërë dhe një kopje të Mona Lizës që është më e vogël se një kokë shkrepse.

Puna në një nivel të tillë mikroskopik nuk është pa sfida:

Kryeveprat mikroskopike: Njihuni me njeriun që bën skulpturat më

"Ndonjëherë e gjej veten në situata të pakëndshme ku një mizë mund të ketë fluturuar nën mikroskop dhe era nga krahët e mizës mund të largojë një nga skulpturat e mia. Vepra ime e artit më çmend. Por lavdia është kur e mbaroj, kur njerëzit e tjerë e shohin atë, thotë Wigan."

Procesi krijues

Për të arritur një art kaq të vogël, Wigan ka shpenzuar vite duke përmirësuar aftësitë dhe teknikën e tij.

Por ky proces intensiv i krijimit mund të jetë i gjatë dhe i mundimshëm; Wigan mund të kalojë javë duke punuar deri në 16-17 orë në ditë në skulpturat e tij.

“Për shkak të autizmit tim, i cili më lejon të kem një ekstrem të sjelljes intensive, unë do ta përdor atë sjellje si lëndë djegëse. Nëse nuk do ta kisha kurrë këtë gjendje, nuk do të isha ky që jam sot”, thotë Wigan.

Kryeveprat mikroskopike: Njihuni me njeriun që bën skulpturat më

Aftësitë e pabesueshme të Wigan-it i kanë fituar atij njohje globale, duke përfshirë nga Mbretëresha Elizabeth II e cila i dha atij një MBE. Në shenjë falënderimi, Wigan i ofroi Mbretëreshës një model të vogël të kurorës së saj, të vendosur në kokën e një kunj 2 mm.

"Bota nuk e ka parë akoma më të mirën prej meje," shton Wigan. "Unë jam ende duke ardhur. Unë jam 64 vjeç, por unë jam duke u përmirësuar."

Tiranapost.al