Art dhe Kulturë

Joan Didion, ikona e letërsisë amerikane humb jetën nga sëmundja e Parkinsonit

Joan Didion, ikona e letërsisë amerikane humb jetën nga

Joan Didion, autorja e "The Year Of Magical Thinking" dhe "Slouching Towards Bethlehem", ka vdekur në moshën 87-vjeçare.

Ajo vdiq nga komplikimet që lidhen me sëmundjen e Parkinsonit në shtëpinë e saj në New York City, tha botuesi i saj në një deklaratë .

Didion, shkrimi i së cilës formësoi letërsinë amerikane për dekada, ishte gjithashtu e famshme për romanet e saj “Play It As It Lays” (1970) dhe “A Book Of Common Prayer” (1977), si dhe esetë si “On Keeping A Notebook,” “Why I Write” dhe “Goodbye To All That,”, shumë prej të cilave përfunduan në librin e saj me ese, "Slouching Towards Bethlehem " (1968).

Ajo fitoi disa çmime për arritjet e jetës dhe në vitin 2006, ajo ishte një finaliste e Pulitzer për autobiografinë e saj të vitit 2005 " The Year Of Magical Thinking ", për vdekjen e bashkëshortit të saj, John Dunne, dhe zinë e saj të mëvonshme.

Didion lindi më 5 dhjetor 1934, në Sacramento, Kaliforni. Babai i saj, Frank Reese Didion, ishte një oficer në Korpusin Ajror të Ushtrisë, një karrierë që e detyroi familjen të zhvendosej mjaft gjatë gjithë fëmijërisë së saj.

Didion u diplomua në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley në 1956. Gjatë vitit të saj të fundit, ajo shkroi një ese fituese të çmimit që i dha asaj një punë në Vogue. Atje, ajo botoi esenë e famshme, "Për vetë respektin".

Joan Didion, ikona e letërsisë amerikane humb jetën nga
Didion dhe bashkeshorti i saj Dune

Në vitin 1964, Didion u martua me Dunne, një shkrimtar në Time.

Didion mori Medaljen Kombëtare të Arteve në vitin 2013 nga presidenti amerikan Barack Obama, i cili e përshkroi atë në atë kohë si "një nga shkrimtaret më të famshme amerikane të brezit të saj" dhe "një nga vëzhguesit më të mprehtë dhe më të respektuar të politikës dhe kulturës amerikane".

Tiranapost.al