Art dhe Kulturë

Arti i rrugës Banksy riprodhohet brenda stacionit qendror të trenit të Milanos

Arti i rrugës Banksy riprodhohet brenda stacionit qendror të trenit

Udhëtarët të cilët shkojnë dhe vijnë në Milano tani do të jenë në gjendje jo vetëm të kapin një tren, por edhe të shijojnë disa arte të muraleve të artistit britanik të grafitit Banksy, të cilat shfaqen në Stacionin Qendror të qytetit verior italian.

Ekspozita " The Word of Banksy - The Immersive Experience " hapet sot në Galerinë e Mozaikëve, në nivel hekurudhor të stacionit kryesor të trenit të Milanos.

Mbi 130 riprodhime të veprave të artistit britanik të rrugës janë rikrijuar nga artistë të rinj evropianë dhe janë instaluar në sfonde që imitojnë mjedisin e tyre origjinal të rrugës.

Arti i rrugës Banksy riprodhohet brenda stacionit qendror të trenit

Dhe ndryshe nga ekspozitat tradicionale, disa nga veprat shfaqen në mur të rikrijuara për këtë rast.

I famshëm për trajtimin e çështjeve ironike politike dhe kritikave sociale, arti i Banksy është rikrijuar në madhësinë dhe pamjen e tij origjinale për një përvojë gjithëpërfshirëse.

"Ajo që ne u përpoqëm të bënim duke i lejuar vizitorët të zbulojnë veprat e Banksy në një kontekst më gjeografik, domethënë nga vendi në vend, nga qyteti në qytet - ne i lejojmë ata të zbulojnë veprat e tij, pothuajse identike me origjinalet," tha kuratori Manu De. Ros.

Banksy denoncon ndotjen në 'Season's Greetings', fatkeqësitë e shkaktuara nga njeriu në 'The Umbrella Girl', bën thirrje për veprim kundër thatësirës në 'Washing Zebra Stripes', dhe të gjitha këto reflektohen duke parë muralet në një mjedis afër asaj se si ishte menduar.

Arti i rrugës Banksy riprodhohet brenda stacionit qendror të trenit

Disa riprodhime të pjesëve më të reja të Banksy janë ekspozuar gjithashtu në Itali për herë të parë.

Këtu përfshihet 'Aachoo!!', e cila paraqet një grua të moshuar, pa maskë, që teshtin dhe rrëzon protezat e saj, ndoshta një pamje komike për pandeminë COVID-19.

Arti i rrugës Banksy riprodhohet brenda stacionit qendror të trenit

Gjithashtu ekspozohet për herë të parë në Itali "Steve Jobs" një pjesë e pikturuar pranë xhunglës Calais, ku emigrantët kërkojnë të arrijnë të gjallë në Angli.

Arti i rrugës Banksy riprodhohet brenda stacionit qendror të trenit

Veprat e ekspozuara i japin shikuesit mundësinë për të reflektuar mbi sistemin dhe shoqërinë në të cilën jetojmë, dhe një shans për t'u zhytur brenda shumë botëve të ndryshme të Banksy, nga Anglia, Franca, Shtetet e Bashkuara dhe muri i Betlehemit.

Tiranapost.al