Art dhe Kulturë

Akademia e Shkencave përkujton shkrimtarin Jakov Xoxa në 100-vjetorin e lindjes

Akademia e Shkencave përkujton shkrimtarin Jakov Xoxa në 100-vjetorin

Akademia e Shkencave përkujtoi sot, në 100-vjetorit e lindjes, shkrimtarin dhe studiuesin e njohur të letrave shqipe, Jakov Xoxa, i shpallur edhe si personaliteti i vitit, përmes një ceremonie të veçantë, ku morën pjesë shkrimtarë, akademikë dhe figura të njohura të artit dhe të letërsisë shqipe.

Akademia e Shkencave përkujton shkrimtarin Jakov Xoxa në 100-vjetorin

I pranishëm në këtë ceremoni ishte edhe kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, i cili tha se Jakov Xoxa është një nga figurat më të rëndësishme themeluese të letërsisë moderne shqiptare. “Shpesh mendojmë si do ishte greqishtja pa Homerin, si do ishte italishtja pa Danten, si do ishte spanjishtja pa Servantesin apo frëngjishtja pa Gi dë Mopasan, rusishtja pa Tolstoin e gjuhë të tjera pa Kafkën, pa Kunderën. Gjuhët, patjetër që janë produkt i disa vendimmarrjeve, rregullsive dhe ligjësive që vendosen nëpër Kongreset e Gjuhës, të cilave nuk duhet me i heq asnjë meritë, por pyetja është: kush e lëvron gjuhën, kush i jep formë asaj? Unë besoj fort se për gjuhën shqipe Kadareja, Agolli, Kongoli, Jakov Xoxa, janë padyshim nga figurat më të rëndësishme themeluese të letërsisë moderne shqiptare”, u shpreh Veliaj.

Akademia e Shkencave përkujton shkrimtarin Jakov Xoxa në 100-vjetorin

Akademia e Shkencave përkujton shkrimtarin Jakov Xoxa në 100-vjetorin

Akademia e Shkencave përkujton shkrimtarin Jakov Xoxa në 100-vjetorin

Kreu i Akademisë së Shkencave, Skënder Gjinushi, tha se vepra e Jakov Xoxës është një nder për letërsinë shqiptare. “Vepra dhe veprimtaria e Jakov Xoxës janë bazë në historinë e letërsisë shqipe të gjysmës së dytë të shek XX. Triptiku i tij me romanet “Lumi i Vdekur”, “Juga e Bardhë” dhe “Lulja e kripës” është bërë pjesë e konstitucionit shpirtëror të dhjetëra brezave në Shqipëri e Kosovë, madje edhe për lexuesit në gjuhë të huaj. Gjurma që ka lënë kjo vepër në formimin artistik dhe botëkuptimor të shoqërisë shqiptare është e pashlyeshme. Proza e Xoxës, romanet e novelat, tregimet dhe shkrimet publicistike të tij, janë një trashëgimi origjinale me shumë vlerë, që i përkasin dhe i bëjnë nder jo vetëm emrit të autorit, por vetë fatit të letërsisë shqipe në dekadat e pas luftës,” u shpreh ai.

Akademia e Shkencave përkujton shkrimtarin Jakov Xoxa në 100-vjetorin

Akademia e Shkencave përkujton shkrimtarin Jakov Xoxa në 100-vjetorin

Akademia e Shkencave përkujton shkrimtarin Jakov Xoxa në 100-vjetorin

Gjinushi tha se Akademia e Shkencave do të risjellë botimin e një prej lëndëve bazë të Jakov Xoxës për studentët e gjuhës dhe letërsisë, “Hyrjen në Shkencën e Letërsisë”. Shkrimtarit Jakov Xoxa iu dha edhe titulli Nderi i Akademisë së Shkencave (pas vdekjes).