Art dhe Kulturë

10 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të zgjidhen kurrë

10 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të

A do ta gjejmë ndonjëherë varrin e Kleopatrës apo Arkën e Besëlidhjes? Disa mistere mund të mos zgjidhen kurrë.

Ka disa mistere historike që mund të mos zgjidhen kurrë, që nga data e lindjes së Jezusit deri tek identiteti i Jack Ripper-it e deri te vendndodhja e varrit të Kleopatrës. Ndonjëherë, kjo është për shkak se materiali përkatës i gërmuar ka humbur ose një zonë arkeologjike është shkatërruar. Herë të tjera, kjo është për shkak se provat e reja nuk ka gjasa të dalin përpara ose provat e mbijetuara janë shumë të paqarta për t'i çuar studiuesit në një konsensus.
Mungesa e përgjigjeve vetëm sa i bën këto enigma më intriguese. Më poshtë keni të renditura 14 nga këto mistere historike që mund të mos kenë kurrë shpjegime përfundimtare.

A KISHTE NJË MBRET TË VËRTETË ARTHUR?

10 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të

Historia e mbretit Artur është treguar dhe ritreguar shumë herë gjatë më shumë se 1000 viteve. Camelot , kalorësit e tryezës së rrumbullakët, magjistari Merlin dhe shpata Excalibur janë të gjitha pjesë të famshme të përrallave Arthuriane.

Megjithatë, nëse Mbreti Arthur ekzistonte vërtet, realiteti ka të ngjarë të ishte më pak magjik. Rrëfimet më të hershme të mbijetuara datojnë në shekullin e nëntë dhe tregojnë për një udhëheqës (ndoshta as një mbret) i cili luftoi disa beteja kundër saksonëve; edhe saktësia e këtyre të dhënave është e diskutueshme. LUAJ TINGULLI

Ka një numër vendesh në Britani që legjendat lidhen me Mbretin Arthur, si Tintagel , një vend bregdetar që supozohet se ishte shtëpia e mbretit Arthur; por gërmimet nuk kanë konfirmuar nëse Arturi ka jetuar ndonjëherë atje apo edhe ka ekzistuar.

KUSH ISHTE JACK THE RIPPER?

10 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të

Në 1888, Jack the Ripper vrau të paktën pesë gra në Londër, duke i gjymtuar trupat e tyre. Një numër letrash, gjoja nga Ripper, iu dërguan policisë duke tallur përpjekjet e oficerëve për të gjetur Ripper.
Eshtë e panevojshme të thuhet se Ripper nuk u gjet kurrë dhe me kalimin e viteve, dhjetëra njerëz janë konsideruar si kandidatë të mundshëm. Në librin e tij të vitit 2012 ""Jack The Ripper: The Hand Of A Ëoman", John Morris sugjeron se një grua e quajtur Lizzie Ëilliams ishte Ripper, megjithëse ekspertë të tjerë të Ripper hodhën dyshime mbi të. Duket e pamundur që identiteti i vërtetë i Ripper do të dihet ndonjëherë me siguri.

KU ËSHTË VARRI I KLEOPATRËS?

10 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të

Shkrimtarët antikë pretendojnë se Kleopatra VII dhe i dashuri i saj, Mark Antoni, u varrosën së bashku në një varr pas vdekjes së tyre në vitin 30 para Krishtit. Shkrimtari Plutarku (45-120 pas Krishtit) shkroi se varri ndodhej pranë një tempulli të Isis, një perëndeshë egjiptiane. dhe ishte një monument "i lartë dhe i bukur" që përmbante thesare të bëra prej ari, argjendi, smeraldi, perla dhe fildishi.

Vendndodhja e varrit mbetet një mister. Në vitin 2010, Zahi Haëass, ish-ministri i antikiteteve i Egjiptit, kreu gërmime në një vend afër Aleksandrisë që tani quhet Taposiris Magna, i cili përmban një numër varresh që datojnë në epokën kur Kleopatra VII sundonte Egjiptin. Ndërsa u bënë shumë zbulime interesante arkeologjike, varri i Kleopatrës VII nuk ishte në mesin e tyre të raportuar nga Haëass në një seri njoftimesh për lajme. Arkeologët kanë vërejtur se edhe nëse varri i Kleopatrës ka mbijetuar deri më sot, ai mund të jetë shumë i plaçkitur dhe i paidentifikueshëm.

KUSH E VRAU JFK?

10 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të

Ky është ndoshta misteri më i madh në historinë amerikane që nuk do të zgjidhet kurrë për kënaqësinë e të gjithëve. Më 22 nëntor 1963, Presidenti John F. Kennedy u qëllua në Dallas nga Lee Harvey Osëald (megjithëse disa spekulojnë se ai nuk ishte i vetmi që qëlloi). Më 24 nëntor 1963, përpara se Osëald të dilte në gjyq, Osëald u qëllua për vdekje nga pronari i klubit të natës Jack Ruby. Ruby vdiq nga kanceri në mushkëri më 3 janar 1967.

Shpjegimi më i pranuar gjerësisht është se Osëald vrau JFK vetë dhe Ruby vrau Osëald, me vullnetin e tij.

Megjithatë, ka ende një numër të konsiderueshëm historianësh profesionistë, së bashku me shumë amatorë, të cilët nuk pajtohen me këtë shpjegim dhe që nga vdekja e JFK-së, janë paraqitur shpjegime të shumta alternative nga historianë dhe amatorë. Duke pasur parasysh se prova të reja të rëndësishme nuk ka gjasa të shfaqen, një konsensus i fortë ndoshta nuk do të arrihet kurrë.

A ISHTE VËRTET CEZARIONI DJALI I CEZARIT?

10 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të

Në vitin 47 para Krishtit, Kleopatra VII lindi një djalë të quajtur Cezarion për të cilin ajo pretendonte se ishte djali i Jul Cezarit . Kleopatra e quajti Cezarionin si bashkësundimtar të Egjiptit në vitin 44 para Krishtit, dhe arti i mbijetuar përshkruan nënën dhe djalin si bashkësundimtarë.

Megjithatë, nëse fëmija ishte vërtet djali i Cezarit është e pasigurt. Cezari nuk e pranoi kurrë fëmijën si të tijin. Një nga miqtë e Cezarit, Gaius Oppius, madje shkroi një pamflet duke mohuar që Cezarioni ishte djali i Cezarit. Kleopatra VII vdiq nga vetëvrasja pasi ajo dhe Mark Antoni u mundën nga Oktaviani në 30 pes dhe Cezarioni u vra jo shumë kohë pas kësaj.

Duke mos mbijetuar asnjë mbetje të Jul Cezarit apo Cezarionit, nuk ka gjasa që studiuesit të jenë në gjendje të përcaktojnë, me siguri, nëse Cezari ishte vërtet babai i Cezarionit.

A KA NJË GROPË PARASH NË OAK ISLAND?
10 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të

Për më shumë se dy shekuj, kanë qarkulluar histori që ishulli Oak, i vendosur në Nova Scotia, Kanada, mbante një gropë parash me thesar të varrosur - supozohet se ishte lënë nga pirati kapiten Ëilliam Kidd (1645-1701). Gjatë asaj kohe, ekspedita të shumta që kushtojnë miliona dollarë kanë udhëtuar në ishull në kërkim të thesarit të humbur, pa dobi.

Pavarësisht shekujve të kërkimit, asnjë thesar nuk është gjetur në ishullin Oak. Sidoqoftë, kjo nuk i pengon njerëzit të përpiqen ta gjejnë atë.

FATI I ARKËS SË BESËLIDHJES
10 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të

Në 587 para Krishtit, një ushtri babilonase, nën udhëheqjen e mbretit Nebukadnetsar II, pushtoi Jerusalemin, duke plaçkitur qytetin dhe duke shkatërruar Tempullin e Parë, një ndërtesë e përdorur nga populli hebre për të adhuruar perëndinë. Tempulli i Parë përmbante Arkën e Besëlidhjes, e cila mbante pllaka që regjistronin 10 Urdhërimet.

Fati i arkës është i paqartë. Burimet e lashta tregojnë se arka ose u çua përsëri në Babiloni ose u fsheh përpara se qyteti të pushtohej. Është gjithashtu e mundur që arka të jetë shkatërruar gjatë grabitjes së qytetit. Në çdo rast, vendndodhja e arkës është e panjohur. Që nga zhdukja, janë treguar një sërë historish dhe legjendash për fatin e arkës. Një histori sugjeron se arka përfundimisht mori rrugën e saj për në Etiopi, ku ruhet sot.

KUR LINDI JEZUSI?

10 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të

Ndërsa shumë të krishterë sot festojnë 25 dhjetorin si lindjen e Jezusit , ai ka të ngjarë të mos ketë lindur në këtë ditë. Data 25 dhjetor mund të jetë zgjedhur sepse është afër në kohë me Saturnalia, një festë romake që festonte perëndinë Saturn. Të dhënat më të hershme të 25 dhjetorit që ishte ditëlindja e Jezusit datojnë në shekullin e katërt – më shumë se 300 vjet pas lindjes së tij.

Të dhënat e lashta sugjerojnë se të krishterët e hershëm nuk kanë qenë kurrë në gjendje të bien dakord për një datë kur ka lindur Jezusi dhe madje edhe sot shumë të krishterë ortodoksë e festojnë ditëlindjen e Jezusit si më 6 ose 7 janar.

A ISHIN TË VËRTETA KOPSHTET E VARURA TË BABILONISË?

Shkrimtarët e lashtë përshkruajnë

10 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të

një seri fantastike kopshtesh të ndërtuara në qytetin antik të Babilonisë në Irakun e sotëm. Nuk është e qartë se kur u ndërtuan këto kopshte, por disa shkrimtarë të lashtë ishin aq të impresionuar nga kopshtet saqë i quajtën ato një "mrekulli e botës". Rreth vitit 250 para Krishtit, Filoni i Bizantit shkroi se Kopshtet e varura kishin "bimë të kultivuara në një lartësi mbi nivelin e tokës dhe rrënjët e pemëve janë të ngulitura në një tarracë të sipërme dhe jo në tokë".

Deri më tani, arkeologët që kanë gërmuar Babiloninë nuk kanë mundur të gjejnë mbetjet e një kopshti që plotëson këtë përshkrim. Kjo i ka lënë arkeologët me një pyetje: A ekzistonin vërtet kopshtet e varura? Në vitin 2013, Stephanie Dalley, një studiuese në Universitetin e Oksfordit, propozoi në një libër që kopshtet ndodheshin në të vërtetë në qytetin asirian të Ninevisë. Gjatë dy dekadave të fundit, si Babilonia ashtu edhe Ninivia kanë pësuar dëme nga luftërat dhe plaçkitjet, dhe duket e pamundur që ky mister të zgjidhet plotësisht.

A KA NJË QYTET TË ATLANTIS?
10 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të

Duke shkruar në shekullin e katërt para Krishtit, filozofi grek Platoni tregoi një histori të një toke të quajtur Atlantis që ekzistonte në Oqeanin Atlantik dhe supozohet se pushtoi pjesën më të madhe të Evropës dhe Afrikës në kohët parahistorike. Në histori, athinasit prehistorikë sulmojnë Atlantidën, konflikt që përfundon me zhdukjen e Atlantidës nën ujë.

Ndërsa asnjë studiues serioz nuk beson se kjo histori është fjalë për fjalë e vërtetë, disa kanë spekuluar se legjenda mund të ishte frymëzuar, pjesërisht, nga ngjarje reale që kanë ndodhur në historinë greke. Një mundësi është që qytetërimi Minoan (siç quhet tani), i cili lulëzoi në ishullin e Kretës deri rreth vitit 1400 para Krishtit, mund të kishte frymëzuar historinë e Atlantidës. Megjithëse Kreta është në Mesdhe, dhe jo në Atlantik, vendbanimet minoane pësuan dëme të konsiderueshme gjatë shpërthimit të Therës, një vullkan në Greqi.

Për më tepër, arkeologët zbuluan se minoanët përfundimisht u mposhtën (ose u detyruan të bashkoheshin me) një grup njerëzish të quajtur Mycenaeans, të cilët ishin me bazë në Greqinë kontinentale. Nuk ka gjasa që ky debat të zgjidhet plotësisht.