Aktualitet

Vodafone konfirmohet si rrjeti me mbulimin 4G më të gjerë në vend

Vodafone konfirmohet si rrjeti me mbulimin 4G më të gjerë në

Opensignal, kompania e cila analizon eksperiencën e rrjetit celular, bazuar tek përdoruesit e aplikacionit OpenSignal, publikoi raportin e fundit për Shqiperinë, ku vihet re se 2 operatorët Vodafone dhe One ndajnë rezultate të ngjashme në kategorinë e Disponueshmërisë 4G dhe shpejtësisë së shkarkimit 4G. Vodafone dominon në kategorinë e mbulimit 4G më të gjerë në vend, dhe cilësinë e videos në celular, ONE dominon në kategorinë e experiencës së lojrave në celular, shpejtësisë së ngarkimit dhe voice app. Ndërkohë Albtelecom mbetet pas dy operatorëve Vodafone dhe One në të gjitha kategoritë.

Disponueshmëria 4G fitohet nga Vodafone dhe One. Vodafone fiton mbulimin më të gjerë 4G në vend

Koha që përdoruesit e OpenSignal kalojnë të lidhur me 4G, Disponueshmëria 4G, fitohet nga të dy operatorët. Sidoqoftë, kur marrim parasysh se si përdoruesit përjetojnë shtrirjen gjeografike të rrjeteve 4G, Vodafone kryeson nga operatori pasardhës ONE duke konfirmuar shtrirjen më të gjere të rrjetit 4G në vend.

Vodafone fiton çmimin për eksperiencën më të mirë Video

Me një rezultat prej 74.2, Vodafone ka një epërsi të qartë ndaj One me 68.1 ndërsa ALBtelecom me 61.6 pikë. Përvoja e videos përdor teste të transmetimit të videos në kohë reale, për të përcaktuar sasinë e përvojës së perceptuar të përdoruesve të OpenSignal të videove duke përdorur një metodologji të bazuar në ITU.

One dhe Vodafone bashkarisht fitues në kategorinë e shpejtësisë së shkarkimit Download Speed Experience

Në shpejtësinë e shkarkimit, rezultatet e One dhe Vodafone janë sëbashku fitues.

Ky rezultat i ndryshëm kur krahasohet me Video Experience demonstron se shpejtësia e lartë e shkarkimit nuk do të thotë automatikisht që përdoruesit do të shijojnë një përvojë të shkëlqyer të transmetimit të videos në celular. Përdoruesit që lidhen me ALBtelecom panë një shpejtësi mesatare afërsisht 20 Mbps më të ngadaltë se shpejtësia që përdoruesit përjetuan kur përdorin One dhe Vodafone.

Çmimi i experiencës më të mirë të lojrave në celular fitohet nga One

Për lojërat me celularë me shumë lojtarë, janë përdoruesit e One që regjistruan një rezultat prej 73.4, pak më përpara se rezultati i Vodafone prej 70, me ALBtelecom përsëri në vendin e tretë me një rezultat prej 47.9. Përvoja e Lojërave pasqyron përvojën e lojërave në internet të kategorive të njohura të lojërave të tilla si Battle Royale (p.sh. Fortnite ose PUBG) ose MOBA (p.sh. Arena of Valor). Të dy Vodafone dhe One janë vendosur në kategorinë Fair, që do të thotë se shumica e përdoruesve ndiheshin të aftë të kontrollonin lojën pa shumë kontroll automatik për të kompensuar problemet e rrjetit, por shumica e lojtarëve vunë re një vonesë midis veprimeve të tyre dhe rezultateve të lojës.

Ndarja e fotove, dokumenteve ose videove në internet është më e shpejtë me One sipas përdoruesve OpenSignal

Çmimi për shpejtesinë e ngarkimit fitohet nga One me një shpejtësi prej 10.9 Mbps dhe ndihet nga Vodafone me 9.1 Mbps. Shpejtësia e ngarkimit është e rëndësishme për përdoruesit e biznesit që ndajnë dokumente zyre ose lidhen me rrjete private virtuale dhe për përdoruesit e mediave sociale që dëshirojnë të ngarkojnë foto dhe video në Instagram, Tik Tok ose Twitter.

Raporti i plotë: https://www.opensignal.com/reports/2021/04/albania/mobile-network-experience