Aktualitet

Vatikani zbulon dhuratat që shkëmbyen Papa Françesku dhe kryeministri Rama

Vatikani zbulon dhuratat që shkëmbyen Papa Françesku dhe

Papa Françesku priti mëngjesin e kësaj të shtune kryeministrin shqiptar Edi Rama në Pallatin Apostolik.

“Në bisedimet e tyre u vu theksi mbi marrëdhëniet e mira që ekzistojnë midis Selisë së Shenjtë dhe Shqipërisë dhe u diskutuan tema me interes të përbashkët në lidhje me marrëdhëniet midis komuniteteve kishtare dhe civile, kontributin e Kishës për të mirën e përbashkët të shoqërisë shqiptare, migrimin dhe paqen”, kështu raporton Vatican News rreth këtij takimi.

Vatikani zbulon dhuratat që shkëmbyen Papa Françesku dhe

Vatikani zbulon dhuratat që shkëmbyen Papa Françesku dhe

“Gjithashtu u diskutuan çështjet kryesore rajonale, duke përfshirë situatën në Ballkanin Perëndimor dhe ecurinë e Shqipërisë dhe vendeve të tjera drejt integrimit të plotë në Bashkimin Evropian”, shkruhet më tej.

Vatikani zbulon dhuratat që shkëmbyen Papa Françesku dhe

Vatikani zbulon dhuratat që shkëmbyen Papa Françesku dhe

Vatikani zbulon dhuratat që shkëmbyen Papa Françesku dhe

Shkëmbimi i dhuratave

Pas diskutimeve të tyre, të dy udhëheqësit bënë një shkëmbim tradicional dhuratash. Papa Françesku i dhuroi kryeministrit Rama një basoreliev prej bronzi të Noes. Ai i dha atij gjithashtu dokumente papale, duke përfshirë mesazhin e këtij viti për Ditën Botërore të Paqes, dokumentin mbi Vëllazërinë njerëzore për paqen botërore dhe të jetuarit së bashku, dhe vëllimin Statio Orbis të 27 Marsit të 2020-ës duke kujtuar momentin e jashtëzakonshëm të lutjes gjatë izolimit pandemik në Itali.

Kryeministri Edi Rama i dhuroi Papa Françeskut një ikonë të 'Madonna dell'Avvento' dhe një ikonë të Shën Françeskut. Ai i dhuroi gjithashtu dy piktura dhe një letër nga At. Gjergj Fishta, një françeskan shqiptar, poet, filozof dhe i konsideruar si një nga shkrimtarët shqiptarë më me ndikim të shekullit të 20-të.