Aktualitet

SPAK nis hetimet për Vojo Bregun e LSI, dosja 500 faqe për abuzimet me tenderat e paracaktuar tek Ministria e Bujqësisë

SPAK nis hetimet për Vojo Bregun e LSI, dosja 500 faqe për abuzimet me

Pas vëllait të ish-deputetit Përparim Spahiu, Ylli Spahiu, një tjetër ish zyrtar i LSI është kallëzuar në Prokurori për shpërdorim detyre dhe afera të shumta korruptive. Bëhet fjalë për Vojo Bregun, ish-sekretar i përgjithshëm i institucionit të ministrisë së Bujqësisë në kohën kur ky institucion drejtohej nga Edmond Panariti. Në dosjen voluminoze, të cilën tashmë e disponon edhe SPAK, rezulton se nga auditimi i KLSH-së kanë dalë në pah abuzimet e Bregut në disa tendera duke shpërdoruar hapur detyrën dhe shkelur barazinë, duke privilegjuar pa të drejtë “miqtë”.

SPAK nis hetimet për Vojo Bregun e LSI, dosja 500 faqe për abuzimet me

Kontrolli i Lartë i Shtetit ka konstatuar shkelje rënda ligjore në prokurime të zhvilluara kryesisht me negociim pa shpallje paraprake dhe fond 525 milion lekë pa tvsh.

Më konkretisaht rezulton se në vitet 2014, 2015 dhe 2016, lekët e akorduara nga Ministria e Bujqësisë për mbrojtjen e bimëve dhe luftimin e parazitëve në bujqësi e karkalecave në ara përfundonin tek “miqtë” e Vojo Bregut.

Në dosjen e SPAK thuhet se nga tenderat e bëra nga Vojo Bregu rezulton se në të gjitha procedurat është shpallur fitues bashkimi i operatorëve ekonomikë “Arli International” dhe “Genap Group” në kundërshtim me ligjin pasi rezulton se ka mosplotësim nga operatori i Dokumenteve të tenderit si mungesa e eksperiencës, detyrime të papaguara ndaj strukturave shtetërore, mungesa të punonjësve të kualifikuar dhe mosdorëzimi i dokumentacionit të nevojshëm si vërtetim I bilanceve. “Të gjitha këto mangësi nuk janë reflektuar nga Kryetari i AK i cili ka miratuar në kundërshtim me Parashikimet e ligjit Nr 9643 datë 20.11.2006 “Për prokurimet publike” i ndryshuar”, thuhet ndër të tjera në kallëzim.

Në këto praktika është konstatuar se përllogaritja e fondit limit, edhe pse procedura me objekt të njëjtë ka qenë e ndryshme dhe ka ardhur në rritje nga praktika në praktikë, si dhe nuk është ndjekur një metodologji e përcaktuar për përcaktimin e çmimit të tregut.

Falë pushtetit që kishte në këtë ministrI si një nga të besuarit e Ilir Metës dhe të Monika Kryemadhit, Vojo Bregu jo vetëm që i ka miratuar këto praktika, por për më tepër në të gjithë grupet e punës të ngritura për përllogaritjen e fondit limit nuk ka përzgjedhur asnjë anëtar me profil ekonomik duke emëruar të besuarit e tij.

“Kryetari i AK me urdhërin nr 137 datë 27.2.2015 për pezullimin e procedurës së prokurimit, zgjatjen e afatit deri në shqyrtimin e plotë të ankesës, ka ngarkuar njësinë e prokurimit në kundërshtim me VKM nr 914 datë 29.12.2014 i ndryshuar për shqyrtimin e ankesës së një operatori ekonomik. Njësia e prokurimit e cila harton DT nuk mund të marrë pjesë në marrjen e vendimit dhe shqyrtimin e ankesave.

Të gjitha sa më sipër krijojnë dyshimin e arsyeshëm se në këto procedura gara ka qenë fiktive, e paracaktuar dhe është shkelur barazia në zhvillimin e procedurave të prokurimit publik”, thuhet nqë kallëzimin e depozituar në Strukturën e Posaçme Anti Korrupsion (SPAK).

Një muaj më parë edhe ish Drejtori i Përgjithshëm i Shërbimit të Transportit Rrugor, Ylli Spahiu, vëllai i ish deputetit të LSI-së, Përparim Spahiu, është kallëzuar penalisht për shpërdorim detyre dhe shkelje të barazisë në tendera.

Ylli Spahiu, vëllai i ish-deputetit të LSI-së, Përparim Spahiu, i cili është një nga figurat kryesore të partisë së Kryemadhit dhe udhëheq listën e kandidatëve për deputet në Qarkun e Tiranës, sot gjendet përpara drejtësisë për shkelje të bëra gjatë ushtrimit të detyrës për periudhën Tetor 2013 - Tetor 2017.