Aktualitet

Shqipërisë i njihet më në fund pasaporta e vaksinimit nga BE

Shqipërisë i njihet më në fund pasaporta e vaksinimit nga BE

Komisioni Europian ka miratuar certifikatën dixhitale të vaksinimit për Shqipërinë dhe 6 vende të tjera jo anëtare të BE.

Pas këtij vendimi çdo kush që ka certifikatën të marrrë pas ka marrë dozën e një vaksinë të miratuar nga EMA mund të lëvizë lirshëm në vendet e Bashkimit Europian.


Njoftimi i Komisionit Europian

Sot, shtatë vendime të reja që vërtetojnë se certifikatat COVID-19 të lëshuara nga Shqipëria, Andorra, Ishujt Faroe, Izraeli, Monako, Maroku dhe Panamaja janë ekuivalente me Çertifikatën dixhitale COVID të BE-së.

Si rezultat, shtatë vendet dhe territoret do të lidhen me sistemin e BE -së dhe certifikatat COVID që ata lëshojnë do të pranohen në BE nën të njëjtat kushte si Certifikatat dixhitale të BE -së për COVID. Në të njëjtën kohë, vendet dhe territoret ranë dakord të pranojnë Certifikatën dixhitale COVID të BE për udhëtime nga BE në vendet e tyre. Komisioneri për Drejtësinë, Didier Reynders, tha:

“Gjatë kësaj vere ne kemi parë që qytetarët janë në gjendje të udhëtojnë të sigurtë falë Certifikatës dixhitale të COVID të BE -së. Kjo është një situatë e favorshme: qytetarët mund të gëzojnë të drejtën e tyre për lëvizje të lirë dhe bizneset si dhe sektori i transportit mund të fillojnë të kompensojnë humbjet e muajve të kaluar.

Që nga qershori, janë lëshuar më shumë se 420 milion certifikata të BE -së.

Prandaj unë mirëpres që gjithnjë e më shumë vende jashtë BE -së po i bashkohen sistemit tonë të suksesshëm. Një numër i përgjithshëm i 42 shteteve-27 shtete anëtare të BE dhe 15 vende jo anëtare të BE-tani po marrin pjesë në sistemin e certifikatës dixhitale të COVID COVID të BE, duke konfirmuar certifikatën e BE si një standard ndërkombëtar.”

Komisioni miratoi dje shtatë vendimet e reja. Vazhdon bashkëpunimi me vendet e tjera të treta për t’i lidhur ato me sistemin e BE -së. Më shumë informacion mbi Certifikatën dixhitale të COVID -it të BE -së mund të gjenden në faqen e internetit të dedikuar.

Cilat janë vaksinat e miratuara nga EMA?

EMA ka miratuar për përdorim vaksinat e Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca dhe Johnson & Johnson.