• Shqip
  • English
  • E martë, 12 Nëntor 2019
  • Shqip
  • English
  • Gatimet e Ives Rozmarina Të gjitha TIP top

    Një cheesecake (ca si shumë!) i koklavitur


    Eshtë një seri tek “Friends”, ku personazhet çmenden pas një cheesecake-u, që ia vjedhin çdo ditë një komshiu. Ajo ka qenë hera e parë kur kam dëgjuar për “kekun me djathë” dhe në gjithë këto vite nuk kam parë asgjë, që t’i ngjajë atij të telefilmit. Ndoshta, sepse këtu tek ne, gjithandej gatuhen variantet pa pjekje, ndaj dhe kur në librin e Linda Fishtës “200 receta” pashë një gatim të tillë me pjekje, mendova që ky do ishte keku i famshëm, që marrosi personazhet Rachel dhe Joy. Gjithsesi, “varianti” im doli shumë ndryshe nga fotografia në librin e Lindës, ndoshta për këtë e ka fajin tava me unaza të lëvizshme, që e ka diametrin pak më të madh, sesa ajo e këshilluar në libër.

    Përtej justifikimeve për pamjen dhe misterin e cheesecake-ut të telefilmit, që ndoshta nuk do mund ta zgjidh kurrë, por mbi të gjitha përtej shijes së djathit, që nuk ndihej fare, megjithë kremin e përdorur në të, mund të them se ishte një nga ëmbëlsirat, që të gjithë ma kanë pëlqyer mbi çdo gjë. Kolegia ime Mira Kazhani  përshembull, kërkoi që në ditëlindjen e ardhshme qirinjtë t’ia vëmë mbi këtë kek dhe deri në prillin tjetër do kem kohë të përgatitem shpirtërisht, për ta bërë edhe njëherë. Sepse teksa e gatuaja e kuptoja që ishte mundim shumë i madh, që të bësh kaq shumë procese, për një ëmbëlsirë të vetme (disa herë madje mendova ta lija përgjysmë, ndoshta dhe thjesht isha e lodhur ose jo në formë). Ndoshta do t’ju duket i lehtë, por më duhet t’ju paralajmëroj: do ju duhet të lani mjaft enë dhe disa herë grirësin elektrik. Aaaa dhe diçka tjetër: ka njëfarë kostoje, sepse ka shumë përbërës aspak të lirë. Dhe shuuumë kalori. Ndaj rrallë e për mall ua këshilloj këtë ëmbëlsirë.

    Cheesecake me çokollatë të bardhë

    Nevojitet tavë me bordurë të lëvizshme, me diametër 22 cm.

    Përbërësit për bazën:

    150 gramë biskota me kakao “Pan di Stelle”.

    80 gramë gjalpë i tretur, i vakët.

    50 gr çokollatë e zezë.

    Përbërësit për kremin:

    180 gramë çokollatë e bardhë.

    400 gr djathë “Philadelphia”.

    100 gr sheqer pluhur.

    200 ml pana për ëmbëlsirë.

    1 bustinë vanilje.

    3 vezë.

    Për të lexuar përgatitjen:

    http://rozmarina.al/nje-cheesecake-ca-si-shume-i-koklavitur/

     

    Për t’u bërë pjesë e grupit "TiranaPost" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Tirana Post