Rajoni Te gjitha

Ndikimi rus në Maqedoni: Një kërcënim i besueshëm?


Pasi Mali i Zi u fut në NATO, qeveria e re maqedonase shprehu nevojën të bashkohet me NATO-n, por gjithashtu shprehu shqetësimin për reagimin e Rusisë. Kryeministri i Maqedonisë Zoran Zaev tha se anëtarësimi në BE dhe NATO është e vetmja zgjedhje për Shkupin dhe se ai pret një reagim të ashpër të Rusisë kur bëhet fjalë për aspiratat e Maqedonisë për t’u bërë anëtare e Aleancës. Në intervistën e tij për televizionin malazez, Zaev theksoi se qeveria maqedonase është e gatshme për një kundërpeshë që vjen nga Moska. “Ne jemi të gatshëm, sepse vendi im nuk ka një alternativë, zgjedhja jonë është BE dhe NATO”, tha Kryeministri.

Image result for zoran Zaev

Kur bëhet fjalë për vendet e Ballkanit Perëndimor që synojnë të bashkohen me BE apo NATO, ka histori rreth përpjekjeve ruse për të ndaluar rajonin nga integrimi. Sipas dokumenteve të marra nga Projekti i Raportimit të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit (OCCRP), qëllimi i Kremlinit është të ndalojë vendet e Ballkanit Perëndimor nga hyrja në NATO dhe ti shkëpusin ato nga influenca perëndimore. Në muajin prill, protestuesit nacionalistë sulmuan parlamentin duke sulmuar Zoran Zaev dhe anëtarë të tjerë të parlamentit. Këto dokumente tregojnë përpjekje të mëdha të bëra nga inteligjenca serbe për të mbështetur nacionalistët pro-rusë dhe anti-perëndimorë në Maqedoni. Megjithëse Maqedonia ka qenë një partner perëndimor që kur u bë i pavarur, Rusia ka rritur ndikimin e saj në vend gjatë viteve të fundit. “Duke  përdorur mjetet dhe metodat e të ashtuquajturës” fuqi të butë “, si pjesë e strategjisë së Federatës Ruse në Ballkan, qëllimi është të izolojë vendin  nga ndikimi i Perëndimit”, thuhet në dokumentet e zbuluara, si dhe se Rusia ka rritur shtrirjen e saj kulturore në vend, duke nxitur një ide të identitetit “pan-sllav” dhe besimin e përbashkët kristian ortodoks.

Zoran Zaev

Një shembull tjetër i ndikimit në rritje është themelimi i konsullatave të nderit në Manastir dhe Ohër. Gjithashtu, ambasada e Rusisë ka mbikëqyrur krijimin e shumë “shoqatave të miqësisë” midis Maqedonisë dhe Rusisë, si dhe hapjen e një qendre kulturore ruse në Shkup dhe sponsorizimin e kishave ruse në të gjithë vendin, tregojnë dokumentet. Rusia përdor burime të lajmeve të brendshme si propagandë e cila është e parashikueshme, primitive dhe përmban një hendek midis asaj që raporton dhe realitetit. Ka edhe disa adresa online, faqe serbe (Pravda, Vaseljenska, Ëebtribune) që shërbejnë si burime për propagandën ruse në të gjithë rajonin. Serbia perceptohet si baza propagandistike ruse në Ballkan. Një numër artikujsh që shërbejnë për agjendën propagandistike ruse u botuan gjatë dhe pas krizës politike në Maqedoni.

Një numri i madh i këtyre artikujve diskuton gjendjen e luftës ose luftën e afërt dhe i referohet Maqedonisë si një “bombë pluhuri”. Duket sikur Rusia është e vetëdijshme se nuk është në gjendje të ndalë prioritetet strategjike të Maqedonisë, duke u bashkuar me BE dhe NATO, veçanërisht pas krijimit të qeverisë së re.

Ka disa qëllime të propagandës ruse në Maqedoni. Njëra është duke mbjellë dyshime rreth anëtarësimit në BE dhe NATO, një tjetër po forcon interesat e tyre politike dhe ekonomike. Qëllimi i tretë shumë i rëndësishëm, është krijimi i një opinioni publik që do të ketë një reagim pozitiv për Rusinë në Maqedoni. Nga ana tjetër, Rusia po liron fantazmat nga e kaluara duke akuzuar SHBA-të dhe BE-në se ‘gdhendin’ Ballkanin dhe po krijojnë “Shqipërinë e Madhe” nëpërmjet shkëputjes së një pjese të Maqedonisë. E ardhmja e propagandës ruse do të varet kryesisht nga kriza politike.

Një intensifikim i një krize politike pritet të çojë në një ndikim më të fortë të Rusisë. Por në kushtet aktuale dhe qeverinë e re, është e vështirë të thuhet dhe të parashikohet ndikimi që do të ketë propaganda ruse. Rusia përpiqet të zgjerojë ndikimin në Europën Juglindore, veçanërisht në Maqedoni dhe Serbi me pozicionin e tyre strategjik. Edhe pse Serbia ka qenë gjithmonë një nga aleatët më të afërt të Ballkanit në Moskë, Maqedonia është një objektiv i lehtë për ndikimin rus në një shoqëri të ndarë. Në muajin prill në intervistën e tij për Euronews, Zoran Zaev tha se “në sondazhin e fundit publik shihet se numri i qytetarëve që mbështesin integrimin maqedonas drejt NATO-s dhe BE-së është zvogëluar”. “Besoj se nëse nuk merren masa të veçanta, Rusia do të ketë më shumë hapësirë ​​për të përhapur interesat e saj, “tha Zaev. Artikulli i marrë nga Euractiv, Vuk Velebit, përshtati për Tiranapost Elisa Bajramaj.