• Shqip
 • English
 • E hënë, 14 Tetor 2019
 • Shqip
 • English
 • Botë Të gjitha

  Ndërron jetë Vincent Lambert, tetraplegjiku që ngriti në këmbë Francën dhe ndau familjen


  Vincent Lambert, një burrë tetraplegjik, që u kthye në një simbol të debatit për të drejtën për të vdekur në Francë, ndërroi jetë sot pasi mjekët hoqën tubat e ushqyerjes.

  Vdekja e 42-vjeçarit njoftohet nga familja e tij, ndërsa Lambert ka qenë në një gjendje vegjetative që pas një aksidenti me motor, 11 vite më parë.

  Prindërit e Lambert

  Mjektë nisën t’i hiqnin tubat që e mbanin në jetë javën e kaluar, pas një vendimi të Gjykatës së Apelit në Francë.

  Eutanazia është e paligjshme në Francë, por mjekëve u lejohet të vendosin pacientët e sëmurë terminal në një qetësi të thellë.

  Rasti i Lambert ndau vendin dhe familjen e tij, duke shkaktuar demonstrata në rrugët e Parisit. Nipi i tij tha se ai kishte vdekur të enjten në orën 08:24, nëntë ditë pas heqjes së tubave të ushqyerjes.

  Prindërit e Lambert, të cilët luftuan për ta mbajtur gjallë djalin e tyre, u thanë se nuk mund ta apelonin më vendimin dhe të hënën ata u dorëzuan duke pranuar vdekjen e tij.

  Babai i tij Piere, 90-vjeçar, e përshkroi vendimin e gjykatës si një vrasje të maskuar. Gruaja e Lambert dhe të tjerët argumentuan se ishte më mirë që ta linin të vdiste.

  Çfarë i ndodhi Lambert-it?

  Pas aksidentit fatal në 2008-n ai u ndodh në një gjendje të paralizës tetraplegjike dhe thuajse i pandërgjegjshëm. Mjekët thanë se dëmi në tru ishte i parikuperueshëm. Ai u mbajt gjallë duke u furnizuar me ushqim dhe ujë përmes një tubi gastrik, por ishte në gjendje të merrte frymë vetë dhe herë pas here hapte sytë.

  Pasi kaloi vite duke u përpjekur për të përmirësuar gjendjen e tij, ekipi mjekësor rekomandoi në vitin 2013 se kujdesi duhet të ndalet, në konsultim me bashkëshorten Rachel.

  Bashkëshortja Rachel

  Si kujdestarja e tij ligjore sipas ligjit francez, Rachel tha se burri i saj kishte bërë të qartë para aksidentit se ai nuk do të donte të qëndronte gjallë artificialisht. Por më pas ky qëndrim u apelua nga prindërit e Lambert./ Burimi BBC/ Tiranapost.al

  Reklamo biznesin tënd në TIP Na kontakto në [email protected] ose 068 408 1690