• Shqip
 • English
 • E mërkurë, 26 Qershor 2019
 • Shqip
 • English
 • Art & Kulturë Libra Të gjitha

  Ndahet nga jeta poeti Fatos Arapi!


  Esencë editori/ Fatos Arapi dilte rrallë nga shtëpia, për të marrë rrugën për nga kafenetë e tij të preferuara, ku dikur ndante orë të tëra me miq. Vitet e fundit për shkak të moshës ditët e tij kalonin në apartament përbri librave… Kjo tërheqje e heshtur e poetit u mungonte miqve, apo dashamirësve të vargjeve të tij. Dhe sot ai nuk është më.

  Është ndarë nga jeta në moshën 89-vjeçare shkrimtari i njohur Fatos Arapi.

  Fatos Arapi dilte rrallë nga shtëpia, për të marrë rrugën për nga kafenetë e tij të preferuara, ku dikur ndante orë të tëra me miq. Vitet e fundit për shkak të moshës ditët e tij kalojnë në apartament përbri librave… Kjo tërheqje e heshtur e poetit u mungonte miqve, apo dashamirësve të vargjeve të tij. Dhe sot ai nuk është më.

  Fatos Arapi lindi në vitin 1929 në Vlorë. Po atje kreu shkollën e mesme, ndërsa studimet e larta i ndoqi në Bullgari (Sofje) në fakultetin e Matematikës dhe të Ekonomisë.

  Shkrimtari ka punuar shumë vite si gazetar dhe pedagog në Fakultetin Histori Filologji të Tiranës. Disa herë ka fituar çmime kombëtare e ndërkombëtare për poezi. Në vitin 2008 e fitoi “Kurorën e artë” në manifestimin poetik Mbrëmjet e poezisë strugane dhe është i pari poet shqiptar që e ka fituar këtë shpërblim.

  Vepra e Fatos Arapit është e pasur në llojet e zhanret e ndryshme që ai lëvroi.

  Përveç poezisë ku ai qëndron në rreshtat e parë, F. Arapi ka shkruar disa novela:

  Patat e egra, 1969; Cipa e borës, 1985; Gjeniu pa kokë, 1999 etj; disa romane: dhjetori i shqetësuar, 1970; Shokët, 1977; Deti në mes, 1986; disa drama: Partizani pa emër, 1962; Qezari dhe ushtari i mirë Shvejk, në front diku, 1995; ka bërë disa përkthime: Këngë për njeriun, Nikolla Vapcarov, 1981; Poezi, Pablo Neruda, 1989; Safo, 1990; Antologji e poezisë turke etj; si dhe ka shkruar një numër të madh artikujsh e studimesh të ndryshme./ Copyright Tiranapost.al

  Image result for fatos arapi
  Fatos Arapi