• Shqip
 • English
 • E shtunë, 19 Tetor 2019
 • Shqip
 • English
 • Kontribues Lifestyle Ta thotë doktoreshë Silva Të gjitha TIP top

  Me këtë përgjigje Dr. Silva na shpëtoi jetën të gjitha neve që përdorim fondëtintë çdo ditë


  Pyetja drejtuar doktoreshës: Përshëndetje! Prej kohësh më shqetëson përdorimi i përditshëm i fondëtintës. Zgjedh një ndër më të mirat, shpenzoj për të dhe e përdor çdo ditë. Çdo darkë e pastroj, por sërish kam frikë se mos përdorimi i përditshëm më dëmton lëkurën e më përshpejton shfaqjen e rrudhave. Prej saj nuk heq dot dorë për shkak të punës që bëj, por mund të më këshilloni ju një të përshtatshme dhe mbase disa këshilla për përdorimim korrekt? A mos jam duke e dëmtuar lëkurën time? Faleminderit

  Nga Dr. Silvana Mishtaku/Fondëtinta nuk është një nga produktet kozmetike të preferuara të dermatologëve e megjithatë edhe në lëkura problematike nuk mund t’i thuash “mos e përdor në asnjë mënyrë” një pacienti (sidomos atyre me akne) pasi patologjia që ata kanë i streson dhe i kufizon  në jetën e tyre të përditshme. Kështu që na duhet të bëjmë kompromis në këtë pikë e të zgjedhim si fillim një produkt pa përbërës toksikë si vaji mineral apo fenoksietanoli të cilat ofrojne përhapje e mbulim të mirë por pengojnë frymëshkëmbimin e lëkurës . Nëse ju zgjidhni një produkt me përbërës të padëmshëm e që i përshtatet tipit tuaj të lëkurës atëherë nuk duhet të shqetësoheni nga përdorimi i fondëtintës. Por duhet të keni mirë parasysh se cfarë është e dëmshme në lidhje me këtë produkt- mospastrimi i mirë dhe trajtimi para e pas aplikimit të saj;. Para aplikimit të fondotintës rekomandohet larja e fytyrës dhe lyerja me krem hidratues. Mos harroni të lani edhe furcën apo sfungjerin me të cilin e aplikoni produktin! Nëse vini re se fondëtinta pas disa orëshmbi lëkurë thahet e jep pamjen e plasaritur (derisa të blini një produkt të ri e më të përshtatshëm) mund tëa përzjeni atë me disa pika kremi hidratues para aplikimit.  Po kështu pastrimi i mirë dhe heqja e fondëtintësi si dhe aplikimi i kremit hidratues cdo darkë është thelbësor. Gjithashtu dua të përmend sërish fotoplakjen. Duke qënë se fondëtintat shpesh janë me faktor mbrojtës ndaj diellit , neglizhojmë aplikimin e një kremi të mirëfilltë mbrojtës, por duke ditur që sasia e fondëtintës që aplikojmë është shumë e vogël, vetëm kjo e fundit nuk mjafton për ta mbrojtur lëkurën nga rrezatimi UV. Gjithashtu dua të shtoj se produktet cilësore kushtojnë  e nuk duhen blerë në vende të papërshtatshme, por jo gjithmonë më i shtrenjti është më i miri për ju. Formula e produktit është shumë e rëndësishme e duhet zgjedhur në varësi jo vetëm të tipit të lëkurës tuaj por edhe të stinës e kushteve klimatike. Nëse ju keni një lëkurë të yndyrshme për të evituar shkëlqimin e tepërt  dhe “rrëshkitjen” e fondëtintës mbi lëkurë, zgjidhni një fondëtintë  me bazë ujore/pudre ose që lexon “oil free”. Po kështu kremi hidratues që  DUHET të aplikoni para make up duhet të jetë i lehtë e me bazë ujore pasi një krem i trashë do ta yndyrosë akoma më tepër lëkurën dhe nuk do ta lejojë fondëtintën të duket natyrale apo të mos “ndjehet “ në lëkurë. Nqs ju keni lëkurë mikse (zona T e yndyrshme) sidomos gjatë stinës së ngrohtë duhet të përdorni fondëtintë  të lëngshme ose “oil free” . Nëse ju keni lëkurë të thatë ju duhet të perdorni (gjithmonë mbi hidratuesin) fondëtintë të lëngshme e bazë vajore (sidomos ato me përmbajtje vaji natyral), krem hidratues me ngjyrë (tinted moisturizer).

  *Autorja Dr.Silvana Mishtaku është dermatologe-venereologe, Klinika Vivia, Spitali Amerikan 3

  Email: [email protected]

  Instagram : silvanamishtaku

  Reklamo biznesin tënd në TIP Na kontakto në [email protected]