• Shqip
 • English
 • E diel, 19 Janar 2020
 • Shqip
 • English
 • Historia e patreguar e Frojdit: Kur shtyu drejt vetëvrasjes mikun gjenial, për një grua

  Lou-Andreas Salome kishte refuzuar propozimin për martesë nga Niçja, ndërsa kishte qenë muza e Rilkes dhe adhurohej nga Frojdi. Por ishte edhe e dashura e Victor Tausk, nxënësit më të mirë të Frojdit që në vitet më të vështira u braktis nga ky i fundit duke e çuar drejt vetvrasjes. Një histori dashurie, idesh dhe rivaliteti mes mjeshtrit dhe nxënësit.

  Zëri i rigjetur i Federico García Lorca

  I pëlqente të shkruante në vapë. Nuk e përdorte ashensorin. Nju Jorkun e përshkruante si me arkitekturë çnjerëzore, ritëm të shfrenuar dhe ankth. Flinte deri vonë në mëngjes dhe i priste gazetarët i veshur me pizhama. Intervistat i urrente, por jepte shumë të tilla. U vra në mënyrë misterioze dhe trupi nuk iu gjet kurrë. 120 vite nga lindja e Federico García Lorcas, të gjithë artikujt janë botuar për herë të parë në një vëllim të vetëm. Përmbajnë fjalë dashurie dhe skandali. Plus, edhe disa mistere.

  Një drekë me Jacinda Ardern, kryeministren ndryshe të Zelandës

  Pret një fëmijë dhe kërkon të zhvillojë një jetë normale. E quajnë si “shumë të sjellshme” për t’u marrë me politikë, e megjithatë Jacinda Ardern arriti të jetë kryeministre e Zelandës së Re në momentin kur askush nuk e priste. 37-vjeçarja tregon momentet e bukura e të vështira, ashtu sikundër edhe vizionin e saj politik në një drekë me Jamie Smyth të Financial Times.