Emocionet, arsyeja dhe inteligjenca artificiale/ Antonio Damasio: Ndjenjat nuk mund t’i shpikim dot

Nga bakteret te njeriu, në një diskutim për neuroshkencën që kalon përmes Shekspirit e Spinozës, mendimit racional, emocioneve, ndjenjave, inteligjencës artificiale dhe krizës së kulturave. “Ndjenjat nuk mund të shpiken: mund të simulohen, por simulimi nuk është krijim”, thotë Antonio Damasio, një prej neuroshkencëtareve më të rëndësishëm bashkëkohorë.

Mirupafshim House of Cards, tani sfida është me Mbretëreshën. Michael Dobbs: Nisa të shkruaja për inat të Margaret Thatcher

Michael Dobbs frymëzoi serialin televiziv që parashikoi dekadencën e demokracisë (përpara se të binte vetë për shkak të çështjes së Kevin Spacey). Tani vjen me një trill i ri që ka në qendër monarkinë. Rrëfimet e një njeriu që e njeh politikën nga brenda dhe marrëdhëniet e komplikuara me Margaret Thatcher.

Sekretet e Milenës, muzës së Franz Kafkës

Bjonde, elegante, e bija e një profesori të pasur, e shkolluar: një shpirt i lirë e antikomformist. Kjo ishte Milena, muza e Franz Kafkës me të cilin shkëmbeu një pafundësi letrash por u takuan vetëm dy herë në jetë. Ai nuk i mbijetoi tuberkulozit dhe ankthit, ajo nuk u bë kurrë shkrimtarja që dëshironte të ishte.