• Shqip
 • English
 • E enjte, 5 Dhjetor 2019
 • Shqip
 • English
 • Parfumi, historia e një gjuetari aromash

  Mbi romanin “Parfumi” të Patrick Suskind/ I lindur mbi një vaskë me mbeturina peshqish, vetëm mrekullia e shpëtoi foshnjen Zhan Baptist nga vdekja e sigurt. I mbetur jetim, rritja e tij iu besua manastireve dhe mëndeshave, por vit pas viti asnjë nuk pranonte ta mbante pasi ai fëmijë kishte diçka të frikshme: trupi i tij nuk kishte aromë.

  Jean-Paul Sartre ose neveria e dukjes

  Është ky romani që më së miri shpalos filozofinë e Sartrit, i cili thoshte se realiteti gjendet vetëm në veprimet tona pasi njeriu është projekt i vetes, siç i poshtri është vetë përgjegjës për poshtërsinë e tij. “Njeriu krijon vetveten, nuk lind si një qenie e kompletuar por vetëkrijohet duke zgjedhur moralin e tij”, do të shkruante më pas te “Ekzsitencializmi është humanizëm”.

  Në labirintin e Gjeneralit

  Përmes figurës së Simon Bolivarit, Marquez paraqet edhe psikologjinë e një udhëheqësi, duke bërë skanerin e pushtetit që nga marrëdhëniet me të vërtetën, te raportet me shtypin apo përplasjen me kulturën europiane. Siç shkruan edhe në nisje të udhëtimit të Bolivarit, “askush nuk e dinte me siguri të plotë cilët po e shoqëronin nga miqësia, cilët për ta mbrojtur dhe cilët për t’u bindur se po ikte me të vërtetë”.

  Mërzia si ndjesi e pamjaftueshmërisë

  Mbi librin “Mërzia” të Alberto Moravia/ A ia vlen të rebelohemi ndaj jetës, apo ta pranojmë siç na vjen? Dino tentoi të rebelohej, por pa sukses. Veprimet e tij ishin të çartura, pa lidhje me njëra-tjetrën, kontradiktore e të sforcuara. I mbërthyer nga zinxhirët e mërzisë, ai dështon edhe të rebelohet!

  Pesë qoshet, një roman për nëntokën e pushtetit dhe median e keqpërdorur

  Me mjeshtërinë e rrefimit, që herë-herë ngjan si një film, Vargas Llosa tregon se busulla e çdo marrëdhënieje të diktuar nga interesat e pushtetit është vetëm pragmatizmi. Njerëz që promovohen, fuqizohen e më pas shkatërrohen me një të rënë të lapsit. Gazetarë që bëhen njësh me pushtetin e më pas gjenden të vdekur që në hapin e parë fals që kanë hedhur.