• Shqip
 • English
 • E enjte, 5 Dhjetor 2019
 • Shqip
 • English
 • Mario Vargas Llosa: Për yjet dhe Zotin vetmitar që krijoi universin

  Çfarë ndodh kur një çmim Nobel shkon në Observatorin e Ishujve Kanarie për të vrojtuar hapësirën pa kohë e kufij të universit? Asgjë tjetër, përveçse një reflektim brilant për astronominë, fenë dhe letërsinë. “E kështu dola të shoh yjet” titullohet artikulli i Mario Vargas Llosas, me vargun që huazohet nga Komedia Hyjnore e Dantes.

  Elif Shafak: Të gjithë thonë “I love Rumi”

  Në një periudhë historike në të cilën bota ishte e ndarë, ai kërkonte të bashkonte njerëzit. Në atë kohë ku mbizotëronte urrejtja, ai fliste për dashurinë. Ishte një rebel, por pa përdorur asnjë mjet dhune. Kishte një shpirt të fortë, por plot dhembshuri. Zëri i tij tejkaloi kufijtë kombëtar, ashtu sikundër edhe ndasitë fetare apo diversitetin etnik duke përqafuar gjithë qeniet njerëzore. Edhe pse i lindur në shekullin XIII, Rumi është një njeri pa kohë.