• Shqip
 • English
 • E mërkurë, 22 Janar 2020
 • Shqip
 • English
 • Mbi të gjitha është ndjenja, jo logjika

  Mbi romanin “Shënimet e një gruaje”/ Nga Erjon Uka: Duke lexuar romanin e Teodor Kekos njeh më mirë edhe botëkuptimin e tij social e politik, i cili natyrshëm është në anën e lirisë, që mbron individin përkundrejt turmës. Për Teodor Kekon pasuri është “uni”, jo kolektivi. Mbi të gjitha është ndjenja, jo logjika. Për të, dinjiteti edhe në qoftë e vetmja gjë që i mbetet, është më i rëndësishmi. E shkroi në vepra, e zbatoi edhe në jetë.

  Shqipja, muhalebishtja dhe politikanët

  Shqetësimi i profesor Gjovalin Shkurtajt për shqipen nuk është i pabazë. Në një ndërhyrje publike pak kohë më parë, ai bëri thirrje që politikanët të vlerësohen edhe nga gjuha shqipe, e cila në vitet e fundit po i ngjan gjithmonë e më shumë një ngrehine që rrëmohet nga të gjitha anët. Madje propozimi shkoi edhe më tej, që të zgjedhurit t’i nënshtrohen edhe provimit të gjuhës shqipe, një ide kjo e propozuar nga Ismail Qemali që në vitin 1913 kur thoshte se “Të gjithë ata që dëshirojnë të qëndrojnë në Administratën Shtetërore, duhet të japin provën se dinë gjuhën shqipe.”