• Shqip
 • English
 • E enjte, 17 Tetor 2019
 • Shqip
 • English
 • Botë Kosova My Albania Opinion Të gjitha

  “Huffington Post”: Përse Shqipëria dhe Kosova janë aleatët më të mirë


  Shqipëria dhe Kosova janë aleatët më të mirë për Europën. Kështu nis një artikull në prestigjozen “Huffington Post”në të cilën është analizuar gjerë e gjatë mbi fakte të cilat vërtetojnë rëndësinë e Shqipërisë dhe Kosovës veçanërisht për Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

  Në artikull i kushtohet rëndësi e veçantë marrëdhenies që Shqipëria ka me NATO-n dhe SHBA-në, duke theksuar se Shqipëria është e gatshme të japë kontributin e saj në adresë të paqes dhe bashkëpunimit me vendet e Europës. Një nismë e marrë nga Shtetet e Bashkuara për të zgjeruar bazat ushtarake në Shqipëri dhe Kosovë duket se tregon për dy vende të fuqishme dhe të konsoliduara me botën.

  Bruksel- Bashkëpunimi më i madh i sigurisë me Shqipërinë dhe Kosovën do të shtojë sigurinë e Evropës, duke çuar përpara interesat strategjike amerikane. Shqiptaret janë të fuqishëm dhe pro-amerikanë, Ata kanë qenë të gatshëm për të shtuar sigurinë, bashkëpunimin kulturor dhe tregtar me SHBA. Shqipëria dhe Kosova do të mirëpresin zgjerimin e bazave ushtarake të SHBA-ve në territorin e tyre.

  Shqipëria dhe Kosova janë një pikë e rëndësishme me Rusine dhe Turqinë, pasi Rusia është një kundërshtar i fortë  ndërsa Turqia është aleat pasi Vladimir Putin, presidenti i Rusisë ka një mospërfillje të rrezikshme për sistemin ndërkombëtar.

  Ndërkohë Erdogan ka ndaluar, arrestuar dhe shkarkuar reth 140 mijë ushtarë  të ushtrisë dhe policisë si dhe gazetarët, gjyqtarët, kryetarët e bashkive, parlamentarë dhe mësues prej grushtit të dështuar të korrikut të këtij viti.

  Në përgjigje të këtij mjedisi të paqëndrueshëm dhe zhvendosjen e aleancave të zhvendosua, SHBA ka  nevojë për një strategji të re të sigurisë.

  Shqipëria është anëtare e Natos-s që nga viti 2009. Kjo  do të thotë në dhënien e kontributeve në trupa dhe personel mjekësor për Forcën Ndëkrombëtare të Ndihmes së Sigurisë. Shqipëria gjithashtu merr pjesë në Operacionet të ndryshme detare të Natos kundër terrorizmit në Mesdhe.

  Gjithashtu Shqipëria ka kontribuar në SFOR- në Bosnje e Hercegovinë.

  Bazat Ajrore “Gjadër” ne Shqipëri mund të zgjerohen për të plotësuar synime të tjera të NATO-s. Zgjatja e pistës dhe infrastruktuaa e përmirësuar do ta kthejë në një fushë të gatshme për operacionet në Lindjen e Mesme apo për të mbrojtur anëtarët e NATO-s.

  Bashkëpunimi me Shqipërinë është në shumë aspekte pasi SHBA dhe Shqipëria nënshkruan një marrëveshje strategjike partneriteti ne vitin 2014, integrimin e mëtejshëm me institucionet euro-atlantike do ta bente Shqoipërinë një vend me një siguri t fortë politike si dhe do të përfitonte partnere tregare të Perëndimit.

  Kapaciteti i rritur i Kosovës gjithashtu do të rrisë interesat e Natos dhe SHBA-ve. “Camp Bondsteel” është baza ushtarake kryesore e ushtrisë amerikane në Kosovë e cila mbulon rreth 40 hektarë.

  Kosova është më shumë se i gatshëm. Shqiptarët e Kosovës janë thellësisht mirënjohës SHBA-ve për të udhëhequr një operacion të udhëhequr nga NATO që larrguan  trupat serbe në vitin 1999. Ata janë gjithashtu mirënjohës SHBA për drejtimin deklaratën e koordinuar të pavarësisë së Kosovës në vitin 2008.

  Prania e Amerikës në Evropën Juglindore gjithashtu u shërben interesave strategjike. Kjo do të largojë Rusinë  apo ngritjen e bazave në Ballkanin Perëndimor. Gjithashtu ajo do të veprojë si një mburojë kundër eksportit e islamizmit të Turqisë.

  Parandalimi i ekstremizmit të dhunshëm (PVE) është një element i rëndësishëm i marrëdhënieve amerikano-shqiptare. Si Shqipëria dhe Kosova janë shoqëritë pluraliste me shumicë myslimane. SHBA mbështet udhëheqësit lokalë për riintegrimin e të kthyerve nga Siria dhe Iraku. Gjithashtu ajo është duke ndihmuar për të parandaluar radikalizimin e mëtejshëm të shoqërive të tyre. Përvoja e PVE në Shqipëri dhe Kosovë mund të jetë një model për vendet e tjera.

  Bashkëpunimi me shqiptarët kapërcen territoret e Shqipërisë dhe Kosovës. Lagje shqiptare gjithashtu përfshijnë pjesë të shqiptarëve në Maqedoni, Mal të Zi, Serbi dhe Greqi. Më shumë se çdo komb tjetër në Evropën Juglindore, shqiptarët kanë një angazhim në Shtetet e Bashkuara.

  Në qoftë se SHBA është në kërkim të partnerëve në një botë gjithnjë e më komplekse, ajo mund të mbështetet tek shqiptarët. Presidenti i zgjedhur Donald J. Trump e di vlerën e një portofoli të larmishëm. Shqipëria dhe Kosova janë aktive të domosdoshme dhe Shqiptarët janë miq të besueshëm.

  Phillips është drejtor i Programit për ndërtimin e Paqes dhe të Drejtave në Institutin “Columbia University” për Studimin e të Drejtave të Njeriut. Ai shërbeu si këshilltar i lartë për Stabilitet rajonal të Zyrës së Departamentit të Shtetit për Çështjet Evropiane (1999-2001). “Huffington Post”. 

   

  Reklamo biznesin tënd në TIP Na kontakto në [email protected]